Op feestelijke wijze nieuw standbeeld Centraal Station onthuld

Een reusachtig bronzen beeld van een jonge, gekleurde vrouw met een knotje, in trainingsbroek en Nikes werd vrijdagmiddag op feestelijke wijze onthuld op het Stationsplein voor het Centraal Station. Het kunstwerk, van Thomas J. Price, trok veel aandacht.

Choreograaf en filmmaker Sheree Lenting bedacht voor de onthulling een danschoreografie die de verschillende lagen van ‘womanhood’ en ‘sisterhood’ laat zien: “De complexiteit die daarbij komt kijken en specifiek voor het zijn van een vrouw van kleur.” Sheree moest de vele ontroerende reacties vrijdagmiddag nog even laten landen: “Heel veel reacties. Heel veel mensen die hebben gehuild. Op dit moment voel ik mij heel happy en hebben we dit gewoon maar even gedaan.”

Het kunstwerk, genaamd ‘Moments Contained’ is een cadeau van de Stichting Droom en Daad, het filantropische fonds van de Rotterdamse familie Van der Vorm. Het fonds kocht het kunstwerk van ruim vier meter hoog van kunstenaar Thomas J. Price vorig jaar op een kunstbeurs in het Zwitserse Basel.

Tijdens de onthulling waren ook burgemeester Ahmed Aboutaleb en Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, aanwezig. Het beeld blijft in ieder geval vijf jaar staan.