Ondernemers teleurgesteld over mogelijke afschaffing van koopavonden

Rotterdamse ondernemers vrezen voor de extra maatregel van het kabinet om de koopavonden tijdelijk af te schaffen als het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. “Waarom mogen supermarkten wel een uurtje eerder open voor de ouderen en moeten winkeliers juist eerder sluiten?” vraagt Peter Muller van cadeauwinkel KKEC zich af. “Het afschaffen zorgt alleen maar voor beperkingen bij de consument. Het wordt zo juist drukker en de klanten komen op deze manier tegelijkertijd”.

Ook Suzanne Hammecher van boekhandel Donner is bang dat het eerder sluiten van winkels een grote impact heeft op zowel de ondernemers als de klanten. Zij zou juist zien dat er meer koopavonden komen. “Het is niet verstandig om juist nu met de feestdagen in aantocht alle koopavonden af te schaffen. Het wordt steeds drukker en mensen hebben de behoefte om toch in de fysieke winkels te winkelen.”

Nadia Alani, leidinggevende bij piercing- en tattooshop Queen of Rings is ook bang voor de mogelijke afschaffing. “We merken nu al een terugloop door het virus. De afschaffing gaat veel effect hebben op ons, want de vrijdagavonden zijn een van onze drukste avonden.” Pieter van Egmond, voorzitter van het Rotterdams Ondernemers Belang, begrijpt de onzekerheid van de ondernemers. “Ze zijn genoodzaakt om drastische maatregelen te nemen in hun bedrijf, zoals het ontslaan van personeel of het sluiten van de winkel.” Of het kabinet daadwerkelijk de koopavonden tijdelijk gaat afschaffen hangt volgens de NOS af of het aantal besmettingen blijft toenemen. De cijfers van dit weekend en vooral zondag zouden volgens bronnen doorslaggevend zijn.