Onderwater etalage in Rotterdam Noord

Als je langs de Gerard Scholtestraat nummer 52 A loopt in het Oude Noorden, kijk dan even in de etalage. De bewerkte plastic objecten die je hier ziet, maken deel uit van een circulair kunstwerk genaamd Fruits de Mer. Met het plastic afval is gehaakt door verschillende Rotterdamse senioren. In 2020 begon kunstenaar Eddy Kaijser, in samenwerking met organisatie Plastic Whale, aan dit project. De expositie met zwerfplastic is tot eind Februari, door de glazen ruiten van het pand, te bekijken.

De plastic voorwerpen zijn allemaal opgevist uit de lokale wateren van Rotterdam en omgeving. Hier heeft organisatie Plastic Whale, met verschillende projecten, voor gezorgd. Schoolkinderen, volwassenen, senioren; iedereen wordt door hen bewust gemaakt van de waterverontreiniging in eigen omgeving. Het doel van Plastic Whale is niet alleen om de ogen te openen, maar ook om hun deelnemers te laten helpen aan de oplossing. Het verzamelen van het zwerfvuil is daarvan een onderdeel. Het plastic wordt vervolgens gerecycled en o.a tot kantoormeubilair omgetoverd.

Voor dit project is kunst het middel geweest om meer aandacht te creëren. Eddy Kaijser heeft hiervoor samengewerkt met senioren uit verschillende wijken van de stad. Dit verliep niet altijd even vlot. ‘ Door Corona hebben was het iets lastiger, de mensen konden niet naar mij toe komen’, zegt hij hierover. Dit jaar zullen er nog een paar haaksessies plaatsvinden. Daarna is dit deel van het project afgerond. Vervolgens worden alle werken samengevoegd en verwerkt in een grote schelp die, waarschijnlijk in juni 2022, langs de Rotte wordt geplaatst.