Onwennig gevoel in apenverblijf na overlijden Bokito

Diergaarde Blijdorp

Het binnenverblijf van de apen in Diergaarde Blijdorp is – na het overlijden van Bokito – weer geopend voor publiek, waarbij de gorilla’s zelf kunnen bepalen of ze binnen of buiten blijven. Bokito was de leider van de gorillafamilie waardoor het op dit moment voor de groep heel onwennig is.

Op dinsdag 4 april is Bokito geheel onverwacht overleden aan een hartstilstand. Naar aanleiding van zijn overlijden is er een sectie verricht op het lichaam. Zijn hart wordt op dit moment verder onderzocht bij een universitaire onderzoeksgroep in Engeland die de gezondheid en het welzijn van mensapen wil verbeteren.

Gorillafamilie in rouw
De gorillafamilie moet het op dit moment doen zonder leider en dat valt zwaar. Bokito zorgde er namelijk voor dat de sociale cohesie tussen de apen stabiel bleef. Hierdoor moeten de apen, volgens Diergaarde Blijdorp, op zoek naar een nieuwe modus, omdat het gemis van Bokito erg groot is. Hoe het nu verder zal gaan met de apen in het verblijf is volgens Constance Alderlieste van Diergaarde Blijdorp nog niet duidelijk. ‘In overleg met de coördinator van het Europese populatiemanagement programma wordt nu gekeken hoe we verder gaan met de gorillagroep in Blijdorp.’