Op maar één plek in Rozenburg korting met de Rotterdampas: ‘We werken er hard aan’

De Rotterdampas, wie kent hem niet. Met deze pas krijg je op heel veel plekken in de stad korting op bijvoorbeeld lekkere snacks, museumbezoekjes of sportlessen. Zo is de pas een hulpmiddel voor mensen die wat minder te besteden hebben. Vrijwel overal in de stad is er met deze pas wat te doen en er is voor ieder wat wils. Behalve in Rozenburg dan…

In het dorp kun je maar op één plek profiteren van een goede deal: bij Jamie’s Dance Corner krijg je met de pas korting op Musical Danslessen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet voor iedereen weggelegd. In de meeste andere Rotterdamse dorpen en wijken is het aanbod een stuk beter of kun je makkelijk naar een andere wijk. Ook in andere buitengebieden is er meer te doen. Woon je in Hoek van Holland, kun je bijvoorbeeld surfen, een museum bezoeken, naar een heus fort of het Keringshuis.

Lastig voor ouderen
Het beperkte culturele aanbod in Rozenburg zorgt ervoor dat maar weinig Rozenburgers gebruikmaken van de Rotterdampas. Zeker voor ouderen is naar het centrum van de stad reizen om iets leuks te doen niet altijd haalbaar, zegt ook Harry van den Ende, voorzitter van de ouderenvereniging. De reis is voor ouderen vaak te lang en goedkoop is het ook niet: een retourtje met het openbaar vervoer kost al snel 13 euro en ga je met de auto de Maas onderdoor en parkeer je in de stad, moet je rekenen op zo’n 20 euro. En dan moet je dagje uit nog beginnen.

Anneke Born, Hoofd Rotterdampas bij de gemeente, ziet ook dat het aanbod in Rozenburg wat tegenvalt: “Het is natuurlijk logisch dat er meer te doen is in het centrum, daar zitten meer ondernemers, maar we werken er hard aan. Wij willen heel graag dat zoveel mogelijk pashouders in hun eigen dorp of wijk zoveel mogelijk kunnen doen.” Om het aanbod in de buitengebieden te vergroten, wordt er de afgelopen jaren extra ingezet op het leggen van contact met lokale welzijnsorganisaties en bijvoorbeeld de cultuurscouts of sleutelfiguren in de wijk. Op die manier wil de gemeente de beste initiatieven uit de wijk vinden. Ze blijven echter wel afhankelijk van ondernemers, die moeten namelijk zélf de kortingen aanbieden. De gemeente subsidieert dit niet. En dus vergt het ook een investering van de ondernemers zelf.

Aanbod
Leander Varekamp, cultuurregisseur Hoek van Holland en Rozenburg bij Cultuur Concreet, bevestigt inderdaad dat het aanbod in het dorp klein is. Maar ook Leander vindt één Rotterdampas-deal wel erg weinig, want in het dorp is volgens hem wel meer te doen. Hij zou het een goed idee vinden dat bijvoorbeeld Jeugdland of Muziektheater De Ontmoeting te bezoeken zijn met de pas.

Tieneke, beheerder van het Muziektheater, geeft aan dat het theater in de afgelopen 10 jaar een eigen programmering had en dat het heel mooi zou zijn geweest als die toegankelijk was met de Rotterdampas. Maar het theater is hierover nooit benaderd door de gemeente. Sinds 2020 is de overkoepelende vereniging weg uit De Ontmoeting en wordt de programmering gevuld door allerlei verschillende clubs en verenigingen. “Het is nu ieder voor zich”, zegt Tieneke. En dat maakt de programmering volgens haar minder geschikt als Rotterdampas-aanbod.

Om in ieder geval de ouderen toch te helpen, heeft de organisatie van de Rotterdampas in Rozenburg samen met DIA een aantal uitjes georganiseerd. Dan regelt DIA het vervoer, zo proberen we voor buitengebieden toch wat meer op weg te helpen. “Ouderen kunnen ook gratis openbaar vervoer aanvragen, ook dit proberen we via lokale netwerken beter onder de aandacht te brengen”, aldus Anneke Born.