Aparte poeptoiletten (‘meststoftoilet’) en plastoiletten (‘vloeistoftoilet’) in de kelder van BlueCity. Woensdag 11 oktober werden de toiletten officieel geopend. Met de toiletten, waaronder genderneutrale urinoirs, willen de initiatiefnemers poep en plas omzetten in grondstoffen en drinkwater besparen.
Geen afval
“We willen dat ontlasting geen afval meer is”, zegt Peter Scheer. Hij is directeur van het bedrijf SEMiLLA Sanitation, dat het project bedacht. “Uit plas halen we schoon water en meststoffen. Dat kunnen we bijvoorbeeld gebruiken bij de teelt van verse munt. Uit de poep halen we schoon water, meststoffen en compost.” Er zijn aparte toiletten voor poepen en plassen, omdat er twee verschillende processen voor nodig zijn om poep en plas om te zetten in grondstoffen.
Zes liter per spoelbeurt
Ook gebruiken ze geen drinkwater om het toilet door te spoelen, maar regenwater. “Bij elke spoelbeurt gebruik je zo’n zes liter drinkwater”, vertelt Jeanette Verdonk. Ze is Hoofd Marketing en Programma bij BlueCity. “Ga eens na hoeveel drinkwater een persoon verbruikt om het toilet door te spoelen! En dat terwijl water schaars is.”
Bijzonder project
Het project BlueCity Circular Water is bijzonder. “Het is een uniek project waar waterbesparing en grondstofwinning in één installatie zitten. Ik ken niks soortgelijks”, zegt Peter. Het project is een samenwerking van veel verschillende partijen. “Het is een publieke en private samenwerking, wat het ook bijzonder maakt.”
Het nieuwe toiletteren
Volgens Peter is dit zeker het toilet van de toekomst. “Maar we moeten naar een toilet waarop we allemaal kunnen zitten en apart de poep en plas opvangt.” Wanneer dat gaat gebeuren, weet hij nog niet, maar één ding is voor hem wel duidelijk: “Wat staat is, is dat we moeten scheiden aan de bron.”