Opvang zwerfkatten Rotterdam Prinsenland zit bomvol

De kattenopvang aan de Anthonetta Kuijlstraat in Prinsenland heeft moeite om de grote hoeveelheid nieuwe beestjes onderdak te bieden. Aan het begin van de vakantieperiode is een enorme piek te zien in het aantal katten dat op straat of in het bos wordt achtergelaten door baasjes die op vakantie gaan of om een andere reden niet meer voor hun huisdier willen zorgen. Tel daarbij op dat een deel van de vrijwilligers van de opvang thuiszit door coronabesmettingen en het resultaat is een haast onwerkbare situatie.

Het is rond de zomerperiode altijd drukker bij de dierenasiels, omdat baasjes niet weten wat te doen met hun huisdier als ze op vakantie willen. Ook de coronacrisis speelt een rol. Veel mensen besloten om bijvoorbeeld een kat te nemen om de lockdown wat te verzachten. Nu reizen weer volop mogelijk is en baasjes massaal op vakantie gaan, stijgt het aantal meldingen van gedumpte katten enorm. Zo kwamen er recent bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond in een week tijd maar liefst veertig poezen met kittens binnen.

Via een telefoonnummer kunnen vinders van zwerfkatten een melding doen aan de Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Door de enorme drukte lukt het nu alleen niet altijd om meteen vrijwilligers op de melding af te sturen. Vooral bij kittens is dit een probleem, want hoe langer de hulp op zich laat wachten, hoe lastiger het is om de kittens op te voeden tot tamme huiskatten.

In de opvang zelf is door de drukte bijna geen ruimte meer voor nieuwe aanwas. Normaal gesproken kunnen gevonden katten dan terecht bij gastgezinnen, maar ook die zitten vol.

Bezorgde mensen kunnen de opvang helpen door voedsel te brengen voor de katten. Daarnaast is er behoefte aan buitenterreinen, zoals bij een manege of een boer, waar wat schuwere katten vrij kunnen rondlopen. En natuurlijk kun je een kat adopteren. Ga dan eerst goed na of dat echt bij jouw thuissituatie past, zowel nu als in de toekomst.