Organisator bierfietstocht optimistisch: ‘Als het verboden wordt, verzin ik wat anders’

Dat het groeiende aantal toeristen in Rotterdam ook een keerzijde kan hebben, bewees een groep ‘bierfietsers’ afgelopen week. Het AD publiceerde vijf foto’s van wildplassers bij vertrekpunt Zalmhaven. Ard Karsten, eigenaar van Damstours die de bierfietstours organiseert, baalt van de foto’s: “Ik let goed op het gedrag van de groep, maar soms schiet er eentje weg.” Hij heeft inmiddels wel een oplossing, aangedragen door de Rotterdamse die de foto’s maakte. “Ik vraag nu mijn klanten voor vertrek even een plasje te doen bij het openbaar toilet bij de vertreklocatie van de Spido.”

Karsten schrikt niet van de negatieve reactie die de bierfiets soms bij Rotterdammers teweegbrengt. Hij ziet weleens klanten die zich misdragen: onderweg van de fiets afstappen, bier aanbieden aan passanten en wildplassen, maar hij doet er naar eigen zeggen alles aan om dat te voorkomen. Volgens hem is het bierfietsen vooral: “Een leuke ecologische manier om met vertier de stad te ervaren.” In 2017 volgde in Amsterdam, na een langdurig gesteggel met de gemeente, een verbod op het bierfietsen in de oude binnenstad.

Tocht aanpassen
Karsten is uitsluitend zelf de bestuurder van de fiets, de drinkers mogen alleen trappen. Vóór vertrek stelt hij een paar duidelijke regels: “Geen bier weggeven, niet afstappen onderweg en niet overdadig schreeuwen of zingen. Zo heeft niemand er last van en als het gedrag me niet zint en slecht wordt, stoppen we gewoon.”

De bierfietstour wordt sinds twee jaar aangeboden in Rotterdam en wordt onder andere door toeristen op cruiseschepen afgenomen, meestal op een zaterdag. De leeftijd van de bierfietsers varieert tussen de 18 en 65 jaar en Karsten past de afstand van de tour aan, aan de conditie van de groep: “Ik kijk eerst hoe krachtig de groep is, als ze na het omkeren van de fiets al zitten puffen en te steunen doen we een korte route.” Die route duurt maximaal 1,5 uur en start bij de Zalmhaven. Meestal gaat de tocht langs de Coolsingel en de Weena naar het Centraal Station.

Vooralsnog zijn er geen extra regels voor bierfietsen in Rotterdam anders dan de gebruikelijke regels voor openbaar alcoholgebruik: je moet minstens 18 jaar zijn om op zo’n fiets te drinken, het mag niet op plekken waar een alcoholverbod geldt en je mag geen overlast veroorzaken.