Oude V&D-gebouw krijgt ingrijpende en duurzame make-over

Tegenover de Koopgoot, midden in het ‘winkelhart’ van Rotterdam, opent straks het gloednieuwe AIR. De voormalige V&D (en daarna voor korte tijd Hudson’s Bay) wordt momenteel ingrijpend veranderd. Een transformatie van een ‘monofunctioneel en naar binnen gekeerd warenhuis’ tot ‘duurzaam en bruisende plek in de stad’. Volgens vastgoedontwikkelaar NEOO een voorbeeld van hoe je dit soort gebouwen in de toekomst moet herontwikkelen: “Je moet naar multifunctionaliteit.”

In het midden van het oude winkelpand ontstaat als het ware een nieuw gebouw, vertelt ontwikkelaar Arjen Seckel. Mede daardoor is de renovatie zo ingrijpend: “Het weghakken van alle vloeren en dat het gebouw stabiel bleef was een complexe klus.” Hierdoor ontstaat er veel lichtinval van bovenaf en wordt het atrium een openbare vloer voor kantoorgebruikers: “Ontworpen als een plein om elkaar te ontmoeten en meer dan alleen een grote open ruimte.” Een must voor moderne kantoren, want: “Anders kan je ook gewoon thuis gaan zitten.”

Bekijk de video hierboven voor meer sfeerimpressies van de renovatie.

Onhandige bouwlocatie
Ook de plek van deze renovatie is een uitdaging. Bijvoorbeeld met het plaatsen van de bouwkraan en de aan- en afvoer van bouwmaterialen: “We gebruiken de vloeren zoveel mogelijk als opslag en daarnaast hebben we de kraan bovenop gezet zodat het geen ruimte rondom het gebouw inneemt.”

Duurzaamheid: veel groen en lichtinval
In AIR is duurzaamheid een belangrijk onderdeel. Naast het vele groen heeft het pand straks zonnepanelen op het dak en is er goed geïsoleerd. Arjen: “Veel nieuwe ramen, maar tegelijkertijd hebben we ook een WKO-installatie.” WKO staat voor Warmte Koude Opslag en is een vorm van energieopslag in de grond. “En het feit dat we een heel compact gebouw maken, maakt dat AIR heel energiezuinig is.”

Er is overigens wel onderzocht of er woningen gerealiseerd konden worden in AIR. De grootte en diepte van het gebouw maakten dat echter minder geschikt. Naar verwachting wordt AIR opgeleverd in het tweede kwartaal van 2024.