Overlast van daklozen en verslaafden in Wijkpark Oude Westen: ‘Je moet ergens zijn’

Wie het Wijkpark Oude Westen bezoekt, kan zich niet onttrekken aan de grimmige sfeer die er hangt. Ondanks een dagelijkse grondige schoonmaak van Stadsbeheer ligt het park enkele uren later vol met peuken, bierblikjes en ander afval. De groepen daklozen en verslaafden, die soms ook in het park overnachten, zijn voor voorbijgangers niet te missen.

Het is volgens omwonenden niet ongebruikelijk om een verslaafde zijn behoefte aan crack of heroïne te zien nuttigen op een bankje in het park. Ook de Wijktuin die aan het park ligt ervaart overlast. Er is meerdere keren ingebroken waarbij alle groenten en fruit zijn opgegeten.

Volgens, Bart Zijlstra, handhaver op de fiets van Stadstoezicht, ligt het probleem bij de zorginstanties die het dak- en thuislozen probleem niet meer het hoofd kunnen bieden. “Ze kunnen niet de opvang regelen die er nodig is. Er zijn wel 300 dak- en thuislozen in het centrum, maar er is maar opvang voor 200 man.” Stadstoezicht surveilleert naar eigen zeggen drie of vier keer per dag in het park en moet telkens ingrijpen. “Mensen die drugs gebruiken in de bosjes, mensen die aan het schreeuwen zijn, mensen die zodanig de weg kwijt zijn dat ze niet meer te hanteren zijn”, vertelt collega-toezichthouder Ricardo Hartmeijer. “De speeltoestellen voor de kinderen is juist de plek waar meestal drugs gebruikt wordt.”

Dat er geen plek is waar verslaafde de dak- en thuislozen en terecht kunnen blijkt ook uit de reactie van een van de gebruikers die we spreken in het park: “Ik gebruik overal drugs, maar je moet ergens zijn hè”, vertelt een man die duidelijk onder de invloed is. “Als je in een portiek gaat zitten ben je meer overlast. Ik begrijp wel dat hier kinderen zijn, maar waar moet je anders heen gaan dan?” Het Wijkpark is ook voor deze man regelmatig een plek om te overnachten.