Overvloed aan studentenwoningen: verkamering Kralingen zet door ondanks verbod

verkamering Kralingen Adamshofstraat

Het is bewoners van Kralingen een doorn in het oog: panden die worden opgekocht en ingedeeld als studentenwoningen. De laatste jaren zijn er op die manier veel kamers voor studenten ingericht aan onder meer de Adamshofstraat, ook na het verbod op deze zogenoemde verkamering. Bewoonster Sanneke van Hassel ziet met lede ogen aan hoe gezinnen die straat uit vluchten.

Verkamering vindt plaats wanneer een investeerder een woonhuis koopt om dat op te delen in studentenkamers. De studenten betrekken de woning alleen gedurende hun studie. Daardoor zijn ze maar weinig betrokken in de wijk. En ook kunnen de vele feestjes voor lawaai en overlast zorgen. Dat maakt een wijk minder aantrekkelijk voor gezinnen.

Sinds februari dit jaar heeft de gemeente nieuwe regels ingesteld die verkamering tegen moet gaan. In zes Rotterdamse wijken ligt sindsdien een volledig verbod op verkamering, waaronder in Kralingen. Toch lijkt de ontwikkeling zich door te zetten. Zodra gezinnen vertrekken, worden er studenten gehuisvest, ondanks het verbod en verschillende bezwaren van bewoners.