Panden oud-gemeenteraadslid Balwantsingh in slechte staat: ‘Kunnen starten als de omgevingsvergunning rond is’

De verf bladdert van de deuren en kozijnen tot het punt dat er gaten in het hout vallen, een ruit is gebroken en de goot is al zo lang lek dat het vocht in de muur lijkt te zijn getrokken. De panden aan de Lange Hilleweg van oud-gemeenteraadslid Narsingh Balwantsingh zijn, anderhalf jaar nadat hij uit de raad stapte “om meer tijd te hebben voor het onderhoud van zijn panden”, nog steeds niet opgeknapt.

Eerder schreven we al over het vastgoedbezit van Balwantsingh. Uit onderzoek van OPEN Rotterdam en de Revolutionaire Eenheid bleek in januari van 2023 dat hij eigenaar is van een schimmelpand in Bloemhof. Naar aanleiding van dit verhaal stapte Balwantsingh uit de lokale politiek.

In april 2023 liet Balwantsingh per WhatsApp weten een aanvraag te hebben ingediend voor het opknappen en renoveren van de panden. De omgevingsvergunning is uiteindelijk in mei van 2023 ingediend en laat zien dat Balwantsingh de woningen flink onder handen wil nemen. In de aangevraagde omgevingsvergunning valt onder andere te lezen dat de woningen worden opgetopt en dat de fundering wordt hersteld. De vergunning is tot op heden niet goedgekeurd.

Paar maanden verder

Dat er aan de buitenkant van de woningen nog niets is verbeterd, is daar dan ook aan te wijten: “We kunnen starten als de omgevingsvergunning rond is.” Over de precieze werkzaamheden wil hij verder niets kwijt. Ook op de vraag waarom het volgens hem zo lang duurt voordat de vergunning er is, komt geen sluitend antwoord: “U heeft de aanvraag reeds gevonden. Aan die informatie heb ik niets toe te voegen.”

Ook de gemeente geeft aan geen specifieke uitspraken te kunnen doen over de vergunningsaanvraag van Balwantsingh, maar ze laten wel weten dat het een tijd kan duren voordat de gemeente een beslissing neemt over zo’n omgevingsvergunning. “Bijvoorbeeld bij complexe verbouwingen of bouwwerken. De gemeente voert in zo’n geval vooroverleg met de indiener. Dit kan ertoe leiden dat de indiener wordt verzocht om aanvullend onderzoek te laten doen.”

“In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig, omdat de gemeente een goede afweging wil kunnen maken en goed moet kunnen beoordelen of een plan binnen de wettelijke kaders past. Ook ontbreken soms nog bepaalde stukken bij de aanvraag die de indiener eerst in orde moet maken. Achter de schermen zijn gemeente en indiener dus in zo’n geval wel met elkaar in overleg. Dat vraagt de nodige tijd.” Op de vraag of deze specifieke vergunningsaanvraag langer duurt dan soortgelijke aanvragen, kan de gemeente geen antwoord geven.

Verschillende ervaringen

Binnenin de woningen is er voor sommige huurders het een en ander verbeterd, maar niet iedere huurder heeft zijn problemen opgelost zien worden. Peter Peters, bewoner van het pand in Bloemhof, geeft aan dat er in zijn woning wèl het een en ander is aangepakt: “Wij hebben binnen geen last meer van schimmel, dat is allemaal opgelost. Heel de douche is opgeknapt, het plafond is eruit gegaan. Ook in de slaapkamer is het plafond gerepareerd.” Wel geeft hij aan dat het raam nog steeds lekt als de wind erop staat. Hij is op zoek naar een nieuwe woning.

Een andere huurder (naam bij de redactie bekend) zegt dat er sinds april 2023 in zijn woning nog niets is verbeterd. Zelfs het starten van een zaak bij de Huurcommissie heeft niet tot verbetering geleid. Uit het archief met openbare uitspraken van de huurcommissie wordt duidelijk dat zaak heeft geleid tot een huurverlaging. De huurverlagingen bedraagt 270 euro vanwege ‘ernstige gebreken’. Een persvoorlichter van de Huurcommissie zegt dat zo’n uitspraak in veel gevallen uitkomst biedt: “Wij doen uitspraken op basis van de wet, dit is geen mening. Als het goed is, is dit een flinke prikkel voor de verhuurder om iets aan de woning te gaan doen.” De gebreken in de woning van de huurder zijn volgens de huurder echter nog niet verholpen.

“Een poos geleden heb ik contact gehad over de gebreken, maar mij werd gezegd dat hij de klachten bij een onderhoudsbedrijf neer zou leggen, maar volgens mij bestaat dat onderhoudsbedrijf helemaal niet. Al mijn buren klagen over ratten, gelukkig heb ik een kat,” zegt de huurder. Balwantsingh laat weten dat er “conform afspraken met huurder is gewerkt op het adres” en dat hem “geen meldingen bekend van overlast door ongedierte. Als bewoners daar last van hebben dan is bekend waar ze dat kunnen melden.”