Parkeren Plaswijckpark bijna onmogelijk vanaf 2024: ‘Eén grote puinhoop’

Bewoners in Schiebroek vrezen dat het parkeerprobleem van het Plaswijckpark alleen nog maar groter gaat worden als locatie Ringdijk van Rijndam Revalidatie gaat verhuizen. Een deel van het parkeerterrein van het revalidatiecentrum zorgt op drukke zomerdagen namelijk nog voor enige verlichting. Zonder Rijndam zullen meer bezoekers straks gaan ronddolen in de wijk, op zoek naar een parkeerplek. “Het is echt een ramp geworden en het is soms nog gevaarlijk ook”, vertelt een bewoner.

Er is geen Schiebroekenaar opgegroeid zonder het Plaswijckpark. Het park ligt als het ware ingeklemd tussen de woonhuizen. Het park is met de jaren bekender geworden, ook buiten Rotterdam. Als straks de zon doorbreekt zullen honderden auto’s weer met man en macht een parkeerplek zoeken. “Het is door de jaren heen gegroeid”, vertelt een bewoner. “Maar, het blijft een klein familiepark zonder de juiste parkeerfaciliteiten. Het is één grote puinhoop als er bijvoorbeeld schoolbussen geparkeerd staan. Dan moet je echt op je hoede zijn.” Ook Plaswijckpark zelf is niet blij met de huidige situatie: “Als de kans er is, willen we graag nogmaals in gesprek met de gemeente.”

‘Snoepoplossingen’
In de zomer van 2024 zal het revalidatiecentrum gaan verhuizen naar de Hazelaarweg. Het huidige parkeerterrein wordt uitsluitend gebruikt in de weekenden en in de schoolvakanties: “Er zit dan ook iemand van Plaswijck om de parkeerstroom te begeleiden”, laat Rijndam weten. Ook kan er straks gebruik worden gemaakt van het terrein van een nieuwe Daltonschool, maar het zijn snoepoplossingen zegt Fred Nijveld, directeur van het park: “Het is lastig om er wat nieuws over te zeggen omdat het steeds hetzelfde antwoord is. Het moet gewoon in één keer goed opgelost worden.” Volgens hem komen er zo tussen 420.000 en 450.000 bezoekers per jaar naar het park.

Een structurele oplossing is het herinrichten van het tennisveld. Zij huren een stuk gebied van het Plaswijckpark: “Je zou dan op de begane grond een parkeergelegenheid kunnen maken en op het dak daarvan het tennisveld.” Er zou hier dan plaats zijn voor 300 à 400 parkeerplekken. Toch is dat niet zomaar geregeld omdat dit flink wat investering vraagt vanuit Plaswijck en/of de tennisvereniging. “Maar de gemeente is hier ook verantwoordelijk voor”, vindt Fred.

‘Gebouw enorm verouderd’
Aan de Hazelaarweg komt in 2024 het nieuwe Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum (‘t ROeR). Samen met twee scholen van Stichting BOOR gaat Rijndam Revalidatie hier naartoe verhuizen. “De huidige gebouwen zijn alle drie enorm verouderd en niet meer geschikt voor complexe zorg en onderwijs aan kwetsbare doelgroepen. Hier kunnen we straks het beste geven op het gebied van behandeling, zorg en onderwijs”, vertelt Arjan van den Boom, divisiemanager binnen Rijndam.

Zowel de bewoners als het Plaswijckpark zijn het eens: alleen de gemeente kan hier iets aan doen. “De grootste ergernis is geloof ik niet eens het parkeren zelf”, vertelt Fred: “Het gaat met name om het gedrag. Het afval strooien op straat, het niet houden aan de verkeersregels of het parkeren op ongelegen plekken.” Dat laatste leidt volgens de bewoners ook tot de gevaarlijkste situaties.

Naar verluidt komt er op de plek van Rijndam nieuwbouwwoningen.