Peter Hartog eert (schoon-)vader met oorlogsverleden door zoektocht

Peter Hartog uit Charlois gaat in augustus met zijn vrouw naar Indonesië. De reden voor deze reis is wel heel bijzonder. Peter is namelijk al 5 jaar bezig om de jeugd van zowel zijn vader als schoonvader in kaart te brengen. Allebei moesten ze tijdens de Razzia van Rotterdam naar Duitsland en daarna moesten ze ook allebei naar Nederlands-Indië. Mede daarom gaat hij in augustus naar het gebied dat ooit Nederlands-Indië was om de zoektocht te voltooien.

‘’Ik zie het als een soort eerbetoon aan hun allebei”, aldus Peter Hartog wanneer hem wordt gevraagd waarom hij zoveel tijd en energie steekt in deze zoektocht. Hij is ondertussen tientallen keren verschillende archieven ingedoken en heeft ook alle plekken opgezocht waar ook zijn vader en schoonvader gedurende de oorlog zijn geweest. ‘’Ik heb altijd al een bovengemiddelde interesse gehad in geschiedenis en zodoende wilde ik hier meer onderzoek naar doen.”

Zodoende heeft Peter nu zelf een archief met vele foto’s, kaarten en andere attributen die stuk voor stuk de puzzel van de jeugd van zowel zijn vader als schoonvader completeren. Het enige wat daarmee nog rest is een reis naar Sumatra: ‘’Het verhaal van mijn vader heb ik al goed in beeld gebracht, maar nu wil ik ook nog naar Indonesië, wat destijds Nederlands-Indië was. Mijn schoonvader ging, in tegenstelling tot mijn vader, wel erheen en ik wil zien in wat voor omstandigheden hij toen leefde”, aldus Peter, die verder toevoegt: ‘’Daarna is het verhaal wel af. Maar ik zal altijd geïnteresseerd blijven als ik weer iets zie of hoor over deze periode in de geschiedenis.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter