Plannen voor stadspark bij Maashaven steeds concreter: ‘Dit jaar beginnen met baggeren’

Park Maashaven (C) SWA/Balsley

De plannen voor het nog aan te leggen Nelson Mandelapark bij de Maashaven krijgen steeds meer vorm. Deze en volgende maand kunnen Rotterdammers meedenken over het ontwerp van het grote stadspark op Zuid. De gemeente wil dit jaar nog beginnen met het baggeren en droogleggen van een deel van de Maashaven.

Foto van: SWA/Balsley

Dat daar een nieuw park wordt aangelegd was al even bekend. De gemeente vindt dat in de omliggende wijken als de Afrikaanderwijk, Bloemhof, Katendrecht en de Tarwewijk te weinig groen en ruimte is om te bewegen. “Door de groei van Rotterdam-Zuid is daar nog meer behoefte aan. Een park is fijn om te ontspannen en meer groen is goed voor onze gezondheid”, aldus de gemeente.

Eerste schets

In 2019 werd al een eerste schets gemaakt hoe het park eruit moest komen te zien. Toen werd bekend dat grote bomen, grasvelden en twee opvallend hoge heuvels met uitzicht over de Maashaven het hart van het park moeten vormen. Aan de oostzijde van de Maashaven komt een stadsboulevard. Voor de Maassilo verrijst een waterplein waar kinderen kunnen spelen en dat ruimte biedt aan evenementen.

Aan de Maashavenkade is ruimte voor horeca en kunnen schepen varen. Binnenvaartschippers die gewoonlijk aanleggen aan de haven maakten zich enkele jaren geleden nog zorgen over hun aanlegplekken die mogelijk verdwijnen, zeiden ze tegen OPEN Rotterdam. Volgens Havenbedrijf Rotterdam bieden de pontons aan de Maashavenkade echter ruimte voor meer dan 75 schepen.

Park Maashaven 2 (C) SWA/Balsley
Zo moet het park in de Maashaven er op een mooie dag uit komen te zien. Foto van: SWA/Balsley.

Meedenken

Rotterdammers kunnen hun wensen voor het park aangeven. Daarmee maakt de gemeente onder meer een inschatting over het aantal te plaatsen fietsparkeerplekken, bankjes, toiletten of picknickvelden. Ook kunnen Rotterdammers aangeven wat voor sportveldjes zij graag in het park zien, welke evenementen geschikt zouden zijn en wat voor type groen de gemeente moet aanleggen: liever moestuintjes, bomen of toch grasvelden?

De gemeente verzamelt alle reacties en gaat daarmee naar eigen zeggen ‘een gedetailleerd ontwerp’ maken voor het park. Ook zijn er op verschillende dagen in februari en maart bijeenkomsten waar omwonenden hun mening kunnen geven over de invulling van het Nelson Mandelapark. “Alle ideeën worden gebundeld om tot een programma van eisen te komen voor het ontwerp. De verwachting is dat de inrichting in 2025 kan beginnen. Dit jaar nog begint het baggeren en dempen van een deel van de Maashaven.”

Nog een stadspark

Het Nelson Mandelapark is niet het enige park op Zuid waar de gemeente de komende jaren aan werkt. Iets verderop legt de gemeente ook een groot park met stadsstrand aan in de Rijnhaven. Vorige maand werd bekend hoe dat park eruit moet komen te zien.

Lees meer over de plannen voor dit park hieronder.

Zo komt het grote park (met stadsstrand!) bij de Rijnhaven eruit te zien