Politieagent snapt dat jongeren op straat hangen: “Maar vuurwerk afsteken is uit den boze”

Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners erg hoog. Daarom heeft het kabinet besloten een vuurwerkverbod in te stellen. Wat mag er dit jaar nou allemaal wel en niet rond vuurwerk afsteken? Verslaggever Chris gaat in gesprek met Ralph Reijgers. De vuurwerkcoördinator bij de Rotterdamse politie hij vertelt er meer over.

Er zijn geen feesten of evenementen in de stad. Het advies is blijf thuis en vier de jaarwisseling thuis met gezinsleden of huisgenoten. Ook de vuurwerkshows gaan dit jaar niet door. De politie heeft het nu al druk. “We hebben meer meldingen dan normaal en dan moet de jaarwisseling nog komen.”

De agent snapt wel dat jongeren de straat op gaan. “Alles is verder dicht, dus het ligt voor de hand dat jongens dan buiten gaan hangen. Maar het zorgt wel voor overlast. En er kleven behoorlijk wat risico’s aan, want we schrijven boetes uit die beginnen bij 90 euro.

Vuurwerk afleveren
Om Rotterdammers die nog (al dan niet illegaal) vuurwerk hebben liggen, een kans te geven dit straffeloos in te leveren, heeft de gemeente verschillende inlevermomenten gepland. Op Parkeerterrein P2 Blijdorp en Zuiderpark parkeerplaats Spartaan 20 kan je vuurwerk inleveren.

Wethouder Bert Wijbenga roept alle Rotterdammers op het vuurwerk dat ze nog hebben niet af te steken. “Als de politie je betrapt dan krijg je een forse boete en een strafblad. Het lang thuis laten liggen is onveilig, dus lever het in.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat