Politieke update: het politieke moment van 2021 en nieuwe lokale democratie

OPEN Rotterdam houdt je tot 16 maart 2022, de dag dat Nederland weer naar de stembus mag voor de gemeenteraadsverkiezingen, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in politieke updates. In deze update blikken we terug naar politieke momenten uit 2021 en kijken we vooruit. Wat gaat 2022 ons brengen?

Politieke moment van 2021
Ahmed Aboutaleb verkozen tot ‘gedeelde beste burgemeester van de wereld’, een hele nieuwe lokale democratie en flink wat rellen; het is een bewogen jaar voor de Coolsingel geweest. Maar wat is nou het politieke moment van 2021?

Nieuwe socialistische partij
Het afdelingsbestuur van de SP dat achter haar geroyeerde leden bleef staan, heeft aangekondigd de komende verkiezingen onder een nieuwe partij mee te doen: Socialisten010. “Onze idealen en uitgangspunten blijven hetzelfde, maar de naam wordt anders. Rotterdammers kunnen voor en na de verkiezingen op ons rekenen om hun belangen te verdedigen!”, laat inmiddels geroyeerd fractievoorzitter Aart van Zevenbergen weten.

Prominenten stappen over naar 50PLUS
Niet alle oud SP’ers sluiten zich aan bij Socialisten010, zo stapt burgerraadslid Kees Jonker over naar 50PLUS. Ook Leefbaar Rotterdam kopstukken Dries Mosch en Henny van Schaik zoeken hun heil bij de ouderenpartij.

Forum voor Democratie doet mee
Het FvD geeft aan mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Wie de lijst van de conservatief rechtse partij aan gaat voeren is nog niet duidelijk. Een aantal huidige Rotterdamse raadsleden laten al weten dat de partij niet welkom is.

Belangrijk in 2022
Natuurlijk is 16 maart een ontzettend belangrijke dag het komende jaar, namelijk de dag dat we weer naar de stembussen mogen. Voor zowel de gemeenteraad als voor de wijkraad mogen we een rood kruisje zetten. Maar vergeet vooral ook niet deze data in je agenda op te nemen:

Van 3 tot 17 januari kunnen kandidaten voor de wijkraden zich opgeven
31 januari worden de definitieve kandidatenlijsten voor de gemeenteraad opgegeven
3 februari wordt er een definitief besluit genomen over recreatiepark Hoek van Holland

Stemmen in de Stad
OPEN Rotterdam houdt je richting de verkiezingen op de hoogte over de wijkraad. Deze producties zijn onderdeel van Stemmen in de Stad, een programmareeks over ‘Wijk aan Zet’ van Arminius, LOKAAL, OPEN Rotterdam en Vers Beton. Stemmen in de stad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, deze organisatie heeft geen invloed op de inhoud van de producties.