Nieuwe politieke beweging en verontwaardiging bij wijkraadslid

Nieuwkomers in de Rotterdamse politiek starten nieuwe politieke beweging, nog meer kieslijsten zijn bekend én een verontwaardigde inwoner uit Hoogvliet ziet genoodzaakt om zich terug te trekken uit de wijkraadsverkiezingen.

Nieuwe politieke beweging: Samen Fixen
Op zondagmiddag is er een groep van 14 nieuwkomers in de Rotterdamse politiek online bij elkaar gekomen voor de kick-off van hun nieuwe politieke beweging. De kick-off moet de start zijn van een nieuwe manier van politiek bedrijven, zo zegt initiatiefnemer Sarah Reitema van de PvdA. Reitema staat zelf voor de eerste keer op de lijst en wil meer de samenwerking met andere partijen opzoeken. “Als je problemen echt wil fixen en veranderingen wilt realiseren, dan moet je samen met elkaar aan de slag. Dat is partij overstijgend”, volgens Reitema.

Kandidaten van D66, GroenLinks, PvdA en BIJ1 zijn het met haar eens. “Ik kijk hoopvol naar de toekomst van de Rotterdamse raad. Geweldig om te zien dat we met deze mooie groep mensen een waardige representatie kunnen vormen ten opzichte van onze geweldige stad”, laat Mieke Megawati Vlasblom (BIJ1) na het event weten. Ook Joan Nunnely van D66 is enthousiast: ‘Het is echt heel hard nodig om aan Rotterdamse Gelijkheid te werken. En vooral zichtbare gelijkheid.”

Na de succesvolle eerste meeting is Reitema pas net op stoom; “We gaan nog veel meer partijen oproepen om zich bij de beweging aan te sluiten”. 20 februari zal er een tweede event plaatsvinden waar er gefocust gaat worden op de inhoudelijke kant van de samenwerking.

Verontwaardiging over vergoeding wijkraden
Een kandidaat-wijkraadslid ziet zich genoodzaakt om te stoppen met zijn kandidatuur. De vergoeding die er tegenover de werkzaamheden als wijkraadslid staan, worden namelijk gezien als inkomen. Hierdoor kan dit gevolgen hebben voor mensen die een uitkering krijgen. De nu ex-kandidaat vindt het ‘belachelijk dat als je een uitkering hebt, je eigenlijk wordt buitengesloten’.

Het is niet nieuw dat de vergoeding gevolgen kan hebben, ook bij de huidige gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités is dit zo. Toen de gemeenteraad zich boog over de invulling van de nieuwe wijkraden is dit ook besproken, maar zij kwamen tot de conclusie dat er geen manier was om de vergoeding op een andere manier te laten uitkeren.

Nieuwe namen
Socialisten010 publiceert de namen van mensen die op de lijst staan tijdens de verkiezingen. Opvallend is dat meer dan de helft van de mensen op de kieslijst van Socialisten010 eerst op de lijst van de SP stonden. Arno van der Veen is de officiële lijsttrekker, huidige raadsleden voor de SP Aart van Zevenbergen en Taylan Cicek staan ook op de lijst.

Ander opvallend nieuws is dat Maurice Meeuwissen, van Lijst Meeuwissen, in een interview met het AD heeft laten weten dat zijn kieslijst is gewijzigd. Zo kunnen stemmers nu alleen nog maar kiezen voor Meeuwissen of zijn partner Maurice Hol.