Pro-Palestina protest moet plaatsmaken voor ‘wellbeing’ festival: ‘Belachelijk’

De pro-Palestina protesten op de Erasmus Universiteit zijn na anderhalve week beëindigd. De demonstranten moesten de campus verlaten vanwege het Heartbeat Festival dat op dezelfde locatie van het tentenkamp donderdag 13 juni plaatsvindt. “We vinden het belangrijk dat er gedemonstreerd moet worden, maar dat festival moet doorgaan”, vertelt Marc Lamers, een woordvoerder van de EUR.

Het tentenkamp moest worden afgebroken om ruimte te maken voor het festival. De woordvoerder van het studentenprotest, Dawit, is niet te spreken over dit besluit: ‘We vinden het belachelijk dat een festival en ‘wellbeing’ event door de universiteit gebruikt wordt als reden om het recht van demonstratie van hun eigen studenten te schenden.’

Verloop van ontruiming
De demonstranten hadden tot zondag 18:00 uur de tijd om hun tenten te verplaatsen. De EUR heeft de demonstranten een nieuwe plek aangewezen bij Park Noord, een grasveld tussen de Universiteitsbibliotheek en de tennisvelden. Deze plek is niet door de demonstranten benut. De studenten verplaatsten zich na de ontruiming naar Oostplein, waar de actie eindigde.

Eerst weigerden de demonstranten, ondanks herhaalde verzoeken van de politie, het terrein bij Erasmus Plaza te verlaten. Om veiligheidsredenen werd de ME ingezet, maar zij hoefden niet in te grijpen. Rond acht uur besloten de demonstranten vrijwillig de campus te verlaten. Direct daarna begon een schoonmaakbedrijf met het verwijderen van de bekladdingen. De opbouw van het Heartbeat Festival begint morgen al.

‘Dat de EUR het nodig vond om een horde politiebussen en ME in te schakelen om hun banden met Israël te beschermen laat zien hoe leeg hun woorden over ‘academische vrijheid’ en ‘dialoog’ zijn. Het maakt open en bloot dat de universiteit niet apolitiek is en wel degelijk een koloniale politiek bedrijft’, zegt Dawit.

Effecten van het protest
De protestanten willen dat de universiteit hun banden verbreekt met Israël. Volgens Lamers is het bestuur hier dagelijks mee bezig: “De EUR heeft wel de tijd nodig om een goede, afgewogen en zorgvuldige beslissing te nemen. Daarom gaan de gesprekken over het eventueel breken met de banden met Israël nog steeds door.”

Ondanks dat er nog niets is veranderd in het beleid van de EUR, ziet Dawit het protest als effectief: ‘We hebben nu een groeiende gemeenschap van mensen die niet alleen niet-medeplichtig willen zijn aan de genocide tegen Palestijnen, maar die ook bereid zijn om ertegen te strijden totdat het stopt.’

Sinds donderdag 30 mei hadden de protesterende studenten hun tenten op de campus opgezet. Overdag hielden ze allerlei politieke discussies. Hoewel het protest vreedzaam verliep, zorgden de vele bekladdingen en vernielingen voor ongeveer een ton aan schade. Ook werd aangifte gedaan vanwege nieuwe bekladdingen en vernieling van het grote tv-scherm vlakbij het Erasmus Plaza.

Hoewel de protesten op de campus zijn beëindigd, is de strijd onder de studenten nog niet voorbij: ‘We zullen ons blijven verzetten tegen de koloniale politiek van de EUR tot de banden zijn verbroken’, zegt Dawit.

Vorige week was OPEN Rotterdam aanwezig bij het protest en spraken wij zowel met de woordvoerder van de EUR als die van de demonstranten.