QR-code voor niet-essentiële winkels; Rotterdamse ondernemers zitten er niet op te wachten

Binnenkort je QR-code laten zien als je een nieuw paar sokken nodig hebt? De meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met de mogelijkheid het coronabewijs in niet- essentiële winkels te verplichten, met uitzondering voor winkels die de anderhalve meter regel kunnen hanteren. Rotterdamse ondernemers vinden het moeilijk: “Het wordt heel lastig, we hopen dat de regel niet wordt ingevoerd”.

Het is nog niet duidelijk of de coronapas wordt ingevoerd en hoe dit in zijn werking gaat. Dit hangt af van het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Daarnaast moet de maatregel nog langs de Eerste Kamer. De Rotterdamse ondernemers zitten er in elk geval niet op te wachten.

“We missen het publiek. Het wordt voor mensen steeds moeilijker om te winkelen”, reageert Julia Albering van de kinderboekwinkel De Kleine Kapitein. “We hebben nog niet nagedacht over de inrichting van de winkel, maar we doen er alles aan om open te blijven”. Ook Linda de Jong van kledingwinkel Hip! Fashion & Things, hoopt op dat de deuren open mogen blijven. “We wachten af, en hopen dat onze vaste klanten blijven komen. Het blijft spannend.”

Eerder dit jaar moest de niet-essentiële winkels noodgedwongen dicht door de lockdown. De deuren van de winkels waren dicht maar de ondernemers werden creatief. Zo ook De Kleine Kapitein. Zij startte een online webshop voor hun vaste klanten. “Het is hoe je er zelf mee omgaat, je bent een winkel om contact te hebben met mensen” Albering hoopt op eerlijkheid en duidelijkheid, volgens haar is de horeca vaker de dupe van de maatregelen dan andere sectoren. “Het zou fijn zijn als het voor alle ondernemers eerlijk blijft”.

Ook Rotterdammers stellen we de OPEN vraag wat ze ervan zouden vinden als ze een QR-code moeten laten zien in niet essentiële winkels. De meningen zijn verdeeld. De een vindt het wel nodig en de ander is er op tegen. Check hier wat de Rotterdammers te vertellen hebben.