Rachid zoekt Raad: Verkeersexperimenten in de stad vallen slecht “Wethouder, ga je schamen”

Het college startte dit jaar vier verkeersexperimenten om te kijken wat de effecten daarvan zijn op de verkeerscirculatie in de stad. Eén van die experimenten vond plaats in het Oude Westen, waar volgens het college te veel auto’s rijden. Om dat te ontmoedigen werden het Kruisplein en het Eendrachtsplein van mei tot en met augustus volgezet met bloembakken.  

Dit tot grote ergernis van bewoners, ondernemers en de gebiedscommissie. Auto’s op het Kruisplein konden niet meer van de West-Kruiskade naar de Mauritsweg en andersom. Ook vanaf het Schouwburgplein konden auto’s niet naar de West-Kruiskade of naar de Westersingel. En op het Eendrachtsplein werd de verbinding tussen de Nieuwe Binnenweg en de Mauritsweg afgesloten voor autoverkeer.

Het met plantenbakken afzetten van het Kruisplein en het Eendrachtsplein leidde tot chaotische taferelen, maar veroorzaakte ook frustratie onder automobilisten en omwonenden. Ondernemers werden ook nog eens hard in hun portemonnee geraakt, zo zeggen ze zelf.

Geen draagvlak
Peter Sluijters, lid van de gebiedscommissie Centrum, vindt dat het college de bewoners, ondernemers en de gebiedscommissie veel meer had moeten betrekken bij dit experiment. “De gebiedscommissie is niet om een advies gevraagd, terwijl dat wel zou moeten en om dit soort experimenten tot een succes te brengen, heb je breed draagvlak nodig. Maar als je er niemand bij betrekt, dan is dat draagvlak er niet en kun je ook niet spreken van een geslaagd experiment.”

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ZerEhQJ1Wn4″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Extern onderzoek
Wethouder Bokhove vindt, naar aanleiding van een gemeentelijk onderzoek, het experiment wel geslaagd en wil dit omzetten naar concrete en permanente verbeteringen in het Oude Westen. Maar de gebiedscommissie vindt dat deze gemeentelijke evaluatie tekortschiet en heeft opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de gevolgen. Deze zal binnenkort van start gaan.

Bekijk hier de vorige aflevering van Rachid zoekt raad.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat