Recordaantal deelnemers voor de Eurekaweek

De Eurekaweek, de introductieweek voor nieuwe studenten van de Erasmus Universiteit, heeft een recordaantal aanmeldingen. Ondanks de strenge coronamaatregelen is het animo groots. “Jongeren hebben zo lang niets kunnen doen en daarom grijpen ze nu direct hun kans om een nieuwe studentenstad te leren kennen”, vertelt Kirsten Prins, voorzitter van het Eurekaweekbestuur. Er worden dit jaar zo’n 4.500 deelnemers verwacht. “We kunnen nieuwe studenten eindelijk weer kennis laten maken met de universiteitcampussen, de stad en met elkaar natuurlijk!”

De nieuwe studenten kunnen ondanks de pandemie vanaf maandag gewoon met een fysiek programma Rotterdam als studentenstad leren kennen. Ze krijgen tijdens vier dagen onder meer een introductierondje op de campussen, gaan op speurtocht door zeven Rotterdamse wijken en krijgen de kans om te overnachten in een huis van een Rotterdamse studentenvereniging. “Het is super gaaf en spannend om dit te mogen organiseren omdat het vorig jaar natuurlijk niet doorging”, aldus Kirsten. “Dit jaar is er een hoop geregeld en moeten we voornamelijk rekening houden met coronaristricties.” Samen met haar acht collega’s, de veiligheidsregio en de gemeente werden de koppen wekelijks bij elkaar gestoken om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. “De partijen hebben onze plannen continue moeten toetsen en bij elke nieuwe persconferentie moesten we het programma weer aanpassen.”

“Voor de leerlingen is de Eurekaweek een vliegende start voor hun hele studententijd”, zegt Kirsten. Volgens haar heeft de introductieweek namelijk veel meer impact op de studietijd van nieuwkomers gehad dan voorheen gedacht werd. “Afgelopen jaar was het voor nieuwe studenten bijna onmogelijk om elkaar goed te leren kennen. Er was geen Eurekaweek, geen college en alles was letterlijk dicht. Op deze manier was het voor hen moeilijk om vrienden te maken of te sparren over colleges.” Met het nieuwe programma, hoopt Kirsten van meerwaarde te zijn voor veel nieuwe studenten. De Eurekaweek vindt plaats van 15 t/m 19 augustus.