VIDEO | Reindert prikt vijf uur per dag afval in Schiebroek: ‘Ik maak mezelf én de bewoners blij’

Reindert Paulides gaat twee tot drie keer per dag vrijwillig op pad om Schiebroek-Zuid schoon te maken. Hij is bijna 5 uur per dag bezig met het opruimen van zwerfafval. Door zijn werkzaamheden is Reindert inmiddels een bekend gezicht in de wijk: “Ik doe het echt voor de bewoners.”

Elke ochtend gaat Reindert gewapend met een prikstok, handschoenen en een vuilniszak zijn deur uit. “Ik doe dit elke dag zodat het elke ochtend weer schoon is. Dat stimuleert de bewoners ook om het hier schoon te houden,” vertelt Reindert.

Tekst gaat verder onder de video.

40 afvalcontainers langs
‘s Avonds pakt Reindert de fiets en gaat hij zo’n 40 afvalcontainers langs. Soms zitten vuilniszakken in de containers vast, waardoor Schiebroekers hun afval naast de afvalbak gooien. “En dan komen ‘s nachts de ganzen, ratten, meeuwen en kraaien erop af.” Gelukkig heeft Reindert daar een oplossing voor: Met een sleutel die hij als ‘container adoptant’ heeft gekregen maakt hij de containers open om vastzittend afval door te duwen. “Dan kunnen er zo nog vijf a zes zakken bij.”

De containers in Schiebroek-Zuid hebben sensoren die een melding geven wanneer ze vol zijn. Roteb stadsbeheer komt dan ook pas langs wanneer dit het geval is. Bewoners kunnen daarnaast ook een melding maken als de containers vol zitten, maar het duurt soms een paar dagen voordat de gemeente in actie komt. Ambtenaren mogen niet, zoals Reindert dat wel doet, de vuilniszakken doorduwen: wegens veiligheidsvoorschriften mag het personeel namelijk niet bukken en tillen.

Positieve reacties
De buurt is blij met Reindert. Zo krijgt hij regelmatig een croissant van de bakker. “Omdat ik dankbaar ben voor zijn werk” vertelt de medewerker. Ook een bewoner is enthousiast over de werkzaamheden van Reindert. “Ik heb heel veel respect voor mensen die de wijk vrijwillig zo schoon houden.”

Reindert werkte voorheen als cameraman in het amateurvoetbal maar door de coronacrisis verloor hij zijn baan. Stilzitten is niets voor hem. Om een frisse neus te halen liep hij regelmatig een rondje door de wijk. Ook toen was hij al bezig met het opruimen van afval. Tijdens een van zijn rondjes kwam Reindert een vrijwilliger van het initiatief Schiebroek Gewoon Schoon tegen. Zij inspireerde hem om een keer mee te prikken met de groep. “En dat liep uit van één straat naar 25 hectare.”