Restaurant Zela in Charlois organiseert gratis lunch voor Oekraïnse vluchtelingen met beperking

Restaurant Zela heeft een volledige lunch voorbereid voor hun buren, Oekraïense vluchtelingen met een beperking die momenteel verblijven bij de gemeentelijke opvanglocatie Charloisse Lagedijk.

“We hebben Oekraïense gasten die uit nood hun land hebben moeten verlaten en zij zijn nu overburen van ons geworden”, vertelt Coskun, eigenaar van het restaurant Zela. “Wij hebben een klein gebaartje voor hun gepland dat we hen een hapje en een drankje geven”, zegt hij bescheiden. “Ik heb het gedaan zodat ze een beetje een goed gevoel krijgen, ik wil wat terugdoen”.

“Vanuit je hart wil je natuurlijk meer doen”, zegt Coskun. Hij vertelt over hoe zij tijdens Ramadan wat grote families hebben geholpen die een beetje krap zitten, “Dat hebben vanuit het hart gedaan. We willen zeker meer doen, zodra de toestand dat toelaat.”

Bijna iedereen mooi uitgedost
Jennifer werkt bij de gemeentelijke opvanglocatie waar de Oekraïense vluchtelingen verblijven, “het is zo mooi, ze hebben zich bijna allemaal opgemaakt ik heb ze nog niet eerder opgemaakt en in dat soort chique kleding gezien”, vertelt met een grote lach op haar gezicht. Maar ondanks dat ze erg dankbaar zijn voor de lunch maar vinden het toch wel ingewikkeld om het aan te nemen, “ze voelen ook wel en loyaliteitsconflict met thuis, want thuis zijn ze aan het vechten en hier mogen ze genieten, tussen aanhalingstekens, van de luxe die ze aangeboden wordt”.

Lekker Turks gegeten
“De Turkse keuken is perfect en was heel lekker”, verteld Iryna, vertaald door Svetlana. Dit soort uitjes zijn ook erg belangrijk voor Iryna en haar man, die lijdt aan een spierziekte. Ook Oekraïner Dmytro vindt dit soort uitjes belangrijk, “ik ben niet iemand die het leuk vindt om in het hotel te blijven”, zegt hij over zijn verblijfplaats dat vroeger een zorghotel was. “Ik ben gek van reizen, ik ben gek van het bezoeken van bezienswaardigheden, ik ben gek van fietsen.”