Restaurants willen nationale vrije dag wanneer horeca deuren opent: “Een Horeca Bevrijdingsdag”

Restaurants willen nationale vrije dag wanneer horeca deuren opent: “Een Horeca Bevrijdingsdag”

Niet op het werk en niet aan school, maar met z’n allen op het terras wanneer de horeca weer open mag: het lijkt haast een droom. De van oorsprong Rotterdamse restaurantketen De Beren wil die droom werkelijkheid laten worden met het initiatief HorecaVrij. Het restaurant pleit voor een nationale vrije dag op de dag dat horecazaken hun deuren weer mogen openen.

Het gaat De Beren niet om een éénmalige actie. De restaurantketen wil dat de heropeningsdag een jaarlijks terugkerende feestdag wordt. Een ludieke actie, maar volgens De Beren is het hoog tijd dat de horeca nu eens écht wordt gehoord.

Om de actie kracht bij te zetten, is het restaurant een petitie gestart. Ad Schaap, eigenaar van de horecaketen, hoopt op minimaal 100.000 handtekeningen. “De heropeningsdag moet voelen als één groot feest. Het moet een bevrijding zijn voor de huidige generaties.’’

Horecaondernemer Joris van Dongen van restaurant La Buvette is nog niet bekend met het initiatief van zijn collega, maar hij staat achter de actie. “Ja, daar doen we natuurlijk aan mee! Ik zie het wel zitten, zo’n soort Bevrijdingsdag, maar dan voor de horeca. Als iedereen daarna elk jaar bij ons op het terras komt zitten zou dat fantastisch zijn”, aldus Joris.