Rondleiding door de Maastunnel? Get in line!

De oudste verkeerstunnel van ons land wordt tot september 2019 gerenoveerd en gerestaureerd, zodat de 75 jaar oude onderwater weg tussen Noord en Zuid ook in de toekomst aan de wet- en regelgeving blijft voldoen. 

Belangstellenden konden altijd al op de eerste zaterdag van elke maand een gratis rondleiding door de tunnel krijgen vanuit de Gemeente Rotterdam, maar de belangstelling is zo groot dat er acht extra data beschikbaar zijn gesteld die binnen een mum van tijd vol zaten. De wachtlijst telt op dit moment meer dan honderd personen.

Peter van Gemst is conciërge en gastheer van de Maastunnel, hij houdt zich bezig met het organiseren en geven van rondleidingen in de krochten van dit oude Rotterdamse bouwwerk. “De tunnel is natuurlijk volop in het nieuws geweest door de renovatie”, zegt van Gemst, “als mensen dan lezen dat ze de tunnel kunnen komen bekijken dan doen ze dat ook”. Met een rondleiding gaan gemiddeld 15 tot 18 mensen per keer mee, de duur hangt volgens van Gemst af van de belangstelling en vragen van de mensen: “Meestal duurt dat tussen de drie kwartier en een uur”.

De tour brengt je achter de schermen in ventilatiegebouw Zuid, zowel bovengronds bij de pompinstallaties als ondergronds naast het rijdek en onder de roltrappen. “De roltrappen zijn mijn favoriete deel van de tunnel”, zegt van Gemst, “het is ongelooflijk hoe dat na 75 jaar nog allemaal werkt met originele onderdelen”. De historische roltrappen kampen wel met het ongemak dat de fabrieken die de onderdelen kunnen leveren steeds schaarser worden, dus is er een grote voorraad. “Die onderdelen haal je niet even uit een catalogus, dat is allemaal handwerk”.

Bekijk hier de reportage van OPEN Rotterdam over deze rondleiding:
 

Voor meer informatie over de gratis rondleidingen in de maastunnel, aanmeldingen en eventuele nieuwe data bekijk dan www.maastunnel.nl

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat