Rotterdam heeft een eigen doedelzakband: ‘Je gaat doedelzak spelen, omdat je anders bent’

De doedelzak een geliefd en gehaat instrument, maar iconisch is het zeker! Kunstenaar Maarten Bel speelt sinds zes jaar bij een doedelzakband in Vreewijk en nodigt OPEN Rotterdam verslaggever Rob uit om de doedelzak zelf te komen proberen.

Kunstenaar Maarten Bel (36) zag zes jaar geleden een doedelzakband voorbij komen op de Coolsingel en werd verliefd op het instrument: hij wilde dit ook leren. Momenteel speelt hij bij de Saint Andrews Pipe Band die elke maandagavond repeteert in Vreewijk. OPEN-verslaggever Rob gaat langs bij de repetitie met als doel; geluid krijgen uit een doedelzak!

De Saint Andrews Pipe Band bestaat sinds 1981 en speelt voornamelijk traditionele Schotse muziek. De band kent een grote variëteit aan mensen, maar verwacht volgens Voorzitter Matthy van Klaveren niet de gemiddelde Nederlander: “Je gaat doedelzak spelen, omdat je toch een beetje anders bent dan de gemiddelde Nederlander, daarom is onze groep ook zo leuk en afwisselend.”

De Saint Andrews Pipe Band is momenteel nog wel op zoek naar jonge enthousiastelingen dus voel je je na het kijken van deze video ook een ontzettende behoefte om te gaan doedelen, meld je dan een keer aan!