Rotterdam in beweging door weetings: een boost voor de gezondheid en productiviteit

Maar liefst negen uur zitten kantoormedewerkers gemiddeld per werkdag en dat moet veranderen vindt Stichting Wandelnet. Zij introduceren daarom donderdagmiddag tijdens de ‘Wandel Tijdens Je Werkdag’ drie wandelroutes rondom Rotterdam Centraal die perfect zijn voor ‘Weetings’; wandelvergaderingen.

De weersverwachtingen zijn dan niet perfect voor een lekkere wandeling, toch laat directeur van Stichting Wandelnet Ankie van Dijk zich niet tegenhouden, “trek een goede regenjas aan en dan maakt die regen niet uit!” De stichting maakt zich zorgen over onderzoeksresultaten die laten zien dat een gemiddeld kantoormedewerker zo’n negen uur per dag zit. Het verhoogt namelijk het risico op obesitas en hart-en-vaatziekten. Maar tijdens de corona pandemie is het zittende percentage van een werkdag alleen maar toegenomen. En daar moet dan ook volgens de stichting verandering in komen.

Creatieve stofjes
“Naast dat wandelen ook heel erg leuk is om te doen, kan het ook de creativiteit van het denkproces verhogen,” vertelt Van Dijk. “Ga dus eens een keer een vergadering wandelend doen. Dan kan je op hele andere ideeën komen, dan wanneer je die vergadering zittend heb gedaan.” Op de website van de stichting zijn verschillende tips te lezen over hoe je meer kan bewegen tijdens je werkdag. “En morgen gaat volgens mij de zon weer schijnen, dus zijn er geen excuses meer om niet naar buiten te gaan!”

Rotterdam loopt voorop
Donderdag worden om 13.00 uur drie wandelroutes van Wandelnet gepresenteerd bij het Groot Handelsgebouw in het bijzijn van wethouder Judith Bokhove. “De gemeente Rotterdam loopt voorop als het om wandelvriendelijk worden”, weet Van Dijk. “En dat zorgt niet alle n voor een gezondere stad, maar ook een leefbare stad.” De routes zijn hier te vinden.