Rotterdam is de eerste stad van Nederland met een totaalverbod op vuurwerk

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft gisteren besloten dat aankomende jaarwisseling geen consumentenvuurwerk meer in de stad mag worden afgestoken. Begin van het jaar gingen er al geruchten rond dat Rotterdam de eerste stad van Nederland zou worden met een algeheel vuurwerkverbod. De Rotterdamse VVD stemde donderdag ook in met het verbod, waarmee er een meerderheid is in de raad.

Met het algehele verbod wordt knal- en siervuurwerk verbannen uit de stad, al blijft kindervuurwerk wel toegestaan. Rotterdamse vuurwerkshows, zoals bij de Erasmusbrug blijven wel te zien voor inwoners van de stad en ook het kopen van vuurwerk toegestaan, al wilt burgemeester Aboutaleb dit laatste gaan aanpakken.

Een verbod op de vuurwerkverkoop in de stad maakt het makkelijker om het verbod te handhaven, aldus de burgemeester. Er zijn nu dertig vuurwerkverkopers in de stad. Zij hebben een vergunning nodig voor hun verkoop, die elke vijf jaar vernieuwd wordt. Aboutaleb wil de verkoop van vuurwerk tegengaan door de verkoopvergunningen niet meer te vernieuwen.

Begin van het jaar zijn wij voor de OPEN Vraag de straat opgegaan, waarin wij vroegen wat de Rotterdammer van het verbod vindt. Het vuurwerkverbod in Rotterdam vinden de bewoners een goed idee. “Er blijft te veel rommel achter op straat na het afsteken, dus van mij mag het afgeschaft worden”, zegt een bewoonster uit de Afrikaanderwijk. Ook zijn de bewoners bang voor de onveilige straten.