Maar liefst 8750 adressen in Rotterdam Centrum en Delfshaven kregen van wethouder Buijt een brief op de mat over dak- en thuislozenoverlast. Het zou om personen gaan die geen werk kunnen vinden, uitgevallen zijn en zo op straat belanden. In de brief staat hoe de gemeente van plan is dit aan te pakken en wat je zelf kan doen. Op LinkedIn delen Rotterdammers hun mening over de inhoud.
In de brief schrijft wethouder Buijt: “Elke maand worden dertig of meer mensen van straat geholpen of gehaald. Tegelijkertijd moeten we erkennen dat de instroom van (met name) EU-migranten onverminderd hoog is. Deze groep is op steeds meer plekken te zien in de wijken en veroorzaakt soms overlast. Dat vinden we als gemeente onacceptabel. Ons doel is de toename van overlast te stoppen.’’
De gemeente roept de mensen op deze adressen op om meldingen te maken over de overlast die ze ervaren. Bij de brief zit een kaart die de mensen voorlichten over de soorten overlast en waar je het moet melden.
Ook Ron van Es kreeg de brief op zijn mat. In een lang bericht op LinkedIn uit hij zijn kritiek op de aanpak van de gemeente. Hij schrijft: “En wat gaan we daar nou aan doen, dacht ik, toen ik de brief las? Opsporen, van de straat halen (een paar), terugsturen en ze hebben, las ik, nu veel kennis opgehaald door een dienstreis naar Roemenië en Polen. Is dat het? Yep.”
Volgens Van Es ligt de kern van het dak- en thuislozenprobleem heel ergens anders. Hij geeft de schuld aan het economische systeem in Nederland, dat veel arbeidsmigranten naar Nederland haalt, omdat we ‘handjes’ nodig hebben en moeten groeien, en ze vervolgens dumpt als we ze niet meer nodig hebben. Hij noemt het uitbuiting en de moderne vorm van slavernij. “De economie moet groeien, maar wat niet meegroeit, is menselijkheid, fatsoen en zorg.”
Zijn post op LinkedIn heeft veel reacties gekregen. Zo reageert iemand: “Ik kook van woede hierover. Zelfs in de Pauluskerk durfden ze deze brief door de brievenbus te doen.” Iemand anders heeft hoop gevestigd op de nieuwe burgemeester: “Hopelijk kan burgemeester Schouten daar een andere draai aan helpen geven, met burgers samen.”