Rotterdam Swim 15 jarig Jubileum ‘drooggelegd’

Een begrip onder Rotterdamse zwemmers; het rondje Noordereiland. Al sinds 2008 organiseert Erik van Loon (Stichting Aquarius) deze jaarlijkse Rotterdam Swim waar de deelnemers bij kunnen dragen aan het reinigen van de Nederlandse rivieren. Op zondag 28 augustus om 19.00 uur zouden de zwemmers de 15e editie induiken. Tot grote frustratie en spijt hoorde Erik een aantal weken voor de aftrap dat de Gemeente Rotterdam, door advies van Havenbedrijf Rotterdam, geen toestemming geeft: “Ik ben er ongelofelijk chagrijnig van!”

Waterrat
Een uur na de bruggenloop in februari 2008, dook Erik de Maas in om een rondje te zwemmen om het Noordereiland heen. Deze illegale actie maakte meerdere zwemmers wakker die graag een rondje Noordereiland wilde doen. Zo ontstond vijftien jaar geleden de eerste Rotterdam Swim met twaalf deelnemers. Inmiddels is dit jaarlijkse evenement uitgegroeid tot een groot evenement. Ook Amsterdam heeft zijn eigen versie geadopteerd. Tijdens de Rotterdam Swim wordt aandacht gevraagd voor schoon water en lucht en kunnen deelnemers zwemmen voor de Wereld Water- en/of Gehandicapten Dag.

In jubileumjaar 2022 heeft Erik niet alleen een groot feest georganiseerd voor alle betrokken partijen en vrijwilligers, maar wilde hij ook zijn eigen stokje overdragen. Het plan was dat dit de laatste Swim was waarbij hij als ‘eerste zwemmer’ en organisator betrokken was. Dit plan viel in het water toen de Gemeente Rotterdam het advies van Havenbedrijf Rotterdam opvolgde en Rotterdam Swim 2022 werd afgelast.

Veiligheid
De reden dat de zwemmers dit jaar niet de Maas in mogen duiken heeft te maken met de tijd; de laatste zwemmer zou ongeveer rond 20.15 uur eindigen. Dit is iets te kort voor zonsondergang. Havenbedrijf Rotterdam kan hierdoor de veiligheid van de zwemmers niet waarborgen. Erik ziet hier geen problemen mee: “In 2013 hadden we een soortgelijke situatie, toen zwommen we rond half acht in de avond. We wisten al dat een deel na zonsondergang zouden eindigen en hebben alle zwemmers en de boten die eromheen lagen, voorzien van een lichtje. Destijds werd het zo een feestelijke aangelegenheid.” Het is Erik onduidelijk waarom er zo kort voor het evenement pas besloten is dat dit, op geen enkele wijze, door kan gaan. Er is geopperd het zwemmen te verplaatsen naar de ochtend. Alleen door de stromingen vanuit eb en vloed zou dit dan om 06.30 uur moeten zijn. “En dan is de zon nog niet eens op!”

Toekomst
Via Rotterdam Swim wordt geld opgehaald dat gebruikt wordt voor het reinigen van de Nederlandse rivieren. Hoe dit nu in de toekomst gegenereerd zal worden is onduidelijk. Ook de toekomst van het evenement zelf is onzeker: “Het is steeds moeilijker dit te organiseren als je niet meer overdag kunt zwemmen”, aldus Erik van Loon.

In 2021 zwommen 30 deelnemers het (tot nu toe) laatste rondje.

Door de jaren heen volgde OPEN de ontwikkelingen tijdens de Rotterdam Swim:
Zwemmen voor het goede doel

Rotterdam Swim bedreigd

Organisator vraagt Rotterdammers niet naar evenement te komen kijken

foto: Richard van der Klaauw