Rotterdam was ooit dé bierstad van Nederland, verloor die status lange tijd, maar is nu weer helemaal terug

Rotterdam was ooit dé brouwerijstad van Nederland, verloor die status lange tijd, maar is nu weer helemaal terug. Twaalf van deze Rotterdamse brouwerijen zijn nu gaan samenwerken als Rotterdam Bierstad. Van 8 tot 18 mei vindt hun evenement de Rotterdamse bier 10-daagse plaats. Tijd om ze even allemaal in recordtempo af te gaan.

“Ergens in de jaren ‘70 zijn Heineken en de Oranjeboom vertrokken uit Rotterdam”, begint Chris van de Wiel van Stadsbrouwerij De Pelgrim over de geschiedenis van Rotterdam op het gebied van bier brouwen. “In 1995 zijn onze ketels gebouwd en geïnstalleerd en een jaar later waren wij de eerste die toen weer in Rotterdam bier brouwden”, vertelt hij verder. “Toen zijn we 18 jaar de enige geweest, totdat ook Kaapse Brouwers begonnen”, blikt hij terug.

We fietsen dus door naar het Marconiplein waarachter de Stadshaven Brouwerij en ook Kaapse Brouwers gevestigd zijn. “Het typeert de Kaapse Brouwers wel dat we hier best wel experimenteel zijn, maar toch ook respect en waarde zien in traditie”, vertelt brouwer Bas. “We hebben wel een heleboel Rotterdamse koppigheid”, beantwoordt hij de vraag wat typisch is aan Rotterdamse brouwerijen. “Rotterdams bier is altijd gebrouwen met lef. Rauwe passie. Altijd met eigenzinnigheid. Dat is Rotterdams bier”, stelt Leon Hofstede van Brouwerij Noordt. Martijn Blokhuis van De Hoevebrugsche Bierbrouwerij vult aan: “Er moeten ook niet teveel flauwekulletjes bij komen kijken en het moet goed doordrinkbaar zijn.”