Rotterdammers met Caboverdiaanse roots delen hun verhalen in nieuwe podcastserie

Davidson Roderigues

De nieuwe podcastserie Storia de Nhas Pais Podcast staat stil bij de de ontdekkingsreis van tweede generatie Cabo Verdianen in Rotterdam. De podcast is vanaf vrijdagochtend te horen bij verschillende podcastplatsforms.

De Rotterdamse maker Davidson Rodrigues begon samen met historica Marjan Beijering in 2014 al met het project Storia de Nhas Pais. Tijdens dit project interviewden zes tweede generatie Caboverdiaanse Rotterdammers, Caboverdiaanse immigranten van het eerste uur en leerden ze over hun ervaringen.

Van onderzoek naar podcast
Maxime Schut, student aan de Universiteit Leiden, nam dit materiaal dit jaar onder de loep toen ze onderzoek deed naar het belang van de verhalen van eerste generatie Caboverdianen voor hun kinderen en kleinkinderen. Hiervoor interviewde zij de deelnemers van het project Storia de Nhas Pais en schreef hier een paper over. In de podcastserie die vanaf vrijdag 26 november te beluisteren is, gaan Davidson en Maxime met elkaar in gesprek over het claimen van ruimte en roots.

Davidson vertelt onder meer over zijn vader, die een boegbeeld in de Caboverdiaanse gemeenschap in Rotterdam was. Ook wordt uitgelegd waarom ze spreken over ‘Caboverdianen’ en niet Kaapverdianen. Met gasten blikken Davidson en Maxime terug op het verleden en kijken ze naar de invloed van hun roots op hun leven nu. Op de achtergrond is er de verzetsheld Amilcar Cabral (1924-1973) een inspiratiebron voor velen omdat hij zo duidelijk was over de verbindende kracht van cultuur.