Rotterdammers niet te spreken over telemarketing en deurverkoop: ‘Zeer irritant’

Het kabinet wil dat de Europese Unie het mogelijk maakt dat lidstaten deurverkoop en telemarketing kunnen verbieden. We gingen in Blaak de straat op voor de OPEN Vraag. We vroegen Rotterdammers wat hun ervaringen zijn met telemarketing en deurverkoop, en wat zij van een verbod vinden.

De meeste Rotterdammers die we spraken zijn niet te spreken over telemarketing en deurverkoop. “Ik woon zelf in een flat, dus ik heb niet zoveel te maken met deurverkoop”, zegt een vrouw. “Maar telemarketing heeft vaak als nadeel dat het vaak wat opdringerig is, dat je niet zo goed kunt nadenken over je keuze en dat je voor het blok wordt gezet.” Zij ziet dan ook wel iets in een verbod.

Een ondervraagde man vindt het een eventueel verbod ‘een slechte zaak’. “Het is voor mij echt een aanvulling”, vertelt hij. “Als ik tijd en zin heb, neem ik op. Je hoeft niet op te nemen.” Een jonge Rotterdammer heeft helemaal geen ervaring met telemarketing of deurverkoop. Hij denkt wel dat hij het werk zou kunnen doen. “Ik denk dat ik mensen wel zou kunnen overtuigen en dat het best leerzaam is.”

Het kabinet werkt de laatste jaren hard aan strengere regels voor telemarketing en deurverkoop, schrijft de NOS. Zo mogen bedrijven consumenten alleen bellen als die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven en is een contract pas geldig als een consument schriftelijk heeft ingestemd met het aanbod. Het kabinet wil nu in de wet vastleggen dat deze regel ook voor deur-tot-deurverkoop geldt. Op die manier krijgen consumenten ook recht op bedenktijd nadat een deurverkoper langs is geweest.