Rotterdammers produceren mondkapjes om tekort tegen te gaan

Mondkapjes zijn steeds schaarser in Nederland. Ook Rotterdamse artsen zijn bijna door de voorraad mondmaskers heen. Rotterdammers zijn zich steeds meer bewust van dit probleem en proberen te helpen door zelf mondkapjes te maken of een inzamelactie te beginnen.

Zo plaatste ook huisarts Marjolein een oproep om FFP1 mondkapjes te verzamelen voor in voor haar en haar collega’s. Dit doet zij samen met haar buurvrouw Hedi. “In zo’n lastige tijd is het uiteindelijk toch wel handig om elkaar te helpen”, zegt Hedi. Zij is vrijwilliger en bestuurslid bij het BuurtAtelier, onderdeel van het Huize Middelland. Op Facebook plaatste Marjolein het bericht waarin zij mensen oproept om alle soorten mondkapjes in te leveren, het liefst wel FFP1 kapjes. “Mondkapjes uit de bouwmarkten zijn ook welkom, want dat helpt ook de bescherming van het gezondheid.”

Modeontwerpster Kate is eigenaresse van De Naaister Rotterdam. Zij zet zich in om mondkapjes van stof te gaan maken, die kunnen worden gewassen en worden zo hergebruikt. “De mondkapjes zijn niet volgens de norm, maar het is beter om iets te gebruiken dan helemaal niets.” De kapjes zijn dus nog helemaal niet goedgekeurd. Kate vindt het belangrijk dat de hulpverleners zich beschermen, zodat ze de zieke burgers kunnen blijven helpen. “We weten niet hoe lang het gaat duren en in hoeverre het gaat escaleren”. De mondkapjes zijn nog niet in productie, maar Kate doet nu wel research naar de mogelijkheden.

Ook medewerkers van Textiel Services Rijnmond zijn druk in de weer met de producties van stoffen mondkapjes. Het is ter bescherming van de medewerkers en niet speciaal voor de zorg. “Het is puur voor de eigen veiligheid en hygiëne voor onze eigen medewerkers en voor mensen die nog op zoek zijn naar mondkapjes. Het houdt niet veel tegen, maar wel een beetje”, zegt Petra Versendaal, medewerkster van Textiel Services Rijnmond. Bedrijven komen wel regelmatig met hun gebruikte mondkapjes om ze laten reinigen. “We zitten nu in een testfase, waarin wij de kapjes gaan reinigen en kijken of dat helpt tegen de bestrijding van corona.” Zij gaan de mondkapjes gratis uitdelen aan klanten die daar om vragen. In totaal kunnen de mondkapjes drie gewassen worden. De testronde is een succes. Bij Textiel Services Rijnmond kunnen klanten en bedrijven terecht om de mondkapjes schoon te maken.“Je kan overal winst mee uit halen, maar in deze tijd moet je elkaar helpen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat