Rotterdammers reageren op overlijden George Floyd in VS

De sociale media staan vol met beelden van de protesten en rellen in de Verenigde Staten. Protesten die volgen op het overlijden van George Floyd tijdens zijn aanhouding op 25 mei. De arrestatie met dodelijke afloop is een herhaling van een hardnekkig patroon, dat volgens velen alleen maar gestopt kan worden door de straat op te gaan om de woede en het ongenoegen te uiten. In de OPEN Vraag peilen we of dit ook speelt in Rotterdam en hoe we de situatie zouden kunnen veranderen.

De verontwaardiging onder de Rotterdammers is groot: “Toen ik het zag dacht ik: ‘niet alweer’’,’ zegt een man op West-Kruiskade zuchtend. “We hadden het er vijf minuten geleden nog over; ik begrijp niet dat dit nog steeds gebeurt.” Hij snapt goed dat mensen het zat zijn; het speelt namelijk al lang en er verandert weinig. Ook geeft hij aan dat de rellen in die zin wel terecht zijn.

Ook bij een oudere Surinaamse dame leeft er veel onbegrip. “Wij zijn toch allemaal gelijk? Wanneer komen we allemaal samen en zien we in dat we allen één zijn?” Of dit iets is wat in Rotterdam ook speelt, is voor haar niet helemaal duidelijk. Anderzijds geeft een jongen aan dat hij denkt dat hetzelfde probleem ook hier nog wel speelt, misschien wel in mindere mate: “Etnisch profileren is nog aan de orde van de dag. Ik heb dan wel geen strafblad, maar ik kom wel vaak genoeg in aanraking met de politie.”

“In Rotterdam krijgt iedereen veel meer de ruimte en wordt er niet zo stereotypisch gedacht over anderen, dus in die zin is het hier wel beter dan in de Verenigde Staten,” zegt een jongedame. Haar vriend geeft aan dat hij denkt dat wij hier ook beter omgaan met racisme en discriminatie: “Wij nemen mensen veel sneller serieus en wuiven niet iemands mening weg, omdat zij in het verleden misschien iets verkeerds hebben gezegd. Ik denk dat dat het probleem bij ons minder heftig maakt.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat