Rotterdams shantykoor erg enthousiast over hernieuwde populariteit van zeemansliederen

Shantykoor Barend Fox

“Soon may the Wellermen come, to bring us sugar and tea and rum.” Komt deze tekst jou bekend voor? Sinds dit jaar is de shanty – een andere naam voor een zeemanslied – door TikTok razend populair op internet. Het Shantykoor Rotterdam, dat al jarenlang zeemansliederen zingt in de stad, is erg blij met de hernieuwde interesse in de liederen. “We krijgen er zelfs meer aanvragen door”, zegt Koos Barbier, voorzitter van het koor.

Waar shanty’s vroeger door de bemanning van zeilschepen werden gezongen om het werk tijdens de ellenlange reizen op de oceanen iets dragelijker te maken, zorgen de liederen anno 2021 opnieuw voor verbinding. Nu is niet de eenzame, barre tocht over de zeven zeeën de aanjager voor de liederen, maar lijkt het eenzame binnenzitten de shanty’s weer populair te maken.

De rage begon in januari op TikTok toen een gebruiker daar verschillende oude zeemansliederen zong. Vooral het Wellermen-lied werd snel opgepakt door andere gebruikers van het sociale platform, die hun gezang aan de oorspronkelijke video toe gingen voegen. Zo ontstond uiteindelijk een digitaal shantykoor dat de shanty zong en dat werd de afgelopen weken massaal gedeeld op internet. “Het is prachtig, al die aandacht voor de shanty’s”, aldus Koos, de voorzitter van het Shantykoor Rotterdam.

Meer boekingen
Hij heeft de afgelopen tijd veel boekingen binnen gekregen en dat komt voor een deel door die hernieuwde interesse in zeemansliederen. “Ja, het aantal aanmeldingen is zeker gegroeid. Maar we mogen helaas niet optreden door de coronacrisis. We kijken vol verwachting naar het moment dat we eindelijk weer mogen optreden.”

Volgens hem zijn shanty’s per definitie verbindend. De liederen kenmerken zich door melodieën van diepe, door elkaar versterkende stemmen. Hoe meer stemmen aan het Wellermen-lied worden toegevoegd, hoe indrukwekkender het lied wordt.

Rotterdam en shanty’s
Havenstad Rotterdam en zeemansmuziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Rotterdam vond de afgelopen tientallen jaren elk jaar het Shantyfestival plaats, waar verschillende koren zeemansliederen zongen, zoals het Shantykoor Rotterdam. In 2016 waren we bij de veertiende editie van het festival.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat