Rotterdamse afvalcontainers in een kleurig jasje

Afvalcontainers in vier Rotterdamse wijken zijn opgefleurd met gekleurde plakfolie. Dit moet ervoor zorgen dat buurtbewoners minder troep achterlaten bij de containers in hun wijk.

Zwerfafval naast containers zorgt al jaren voor overlast op veel plekken in Rotterdam. Om dat tegen te gaan, experimenteert de gemeente met opgefleurde afvalcontainers. Er zijn inmiddels acht containers in Schiebroek en het Nieuwe Westen voorzien van vrolijke plakfolie. Ook de afvalplekken in Hillesluis en Bloemhof worden binnenkort aangepakt. Buurtbewoners zijn erg betrokken bij het ontwerp van de plakfolie. Bewoners van Schiebroek konden zelf ideeën en foto’s insturen. Uiteindelijk kozen de bewoners voor de afbeelding van de bloempotten die eerst aan de Doenkade stonden.

De plakfolie blijft ongeveer een jaar zitten.De gemeente onderzoekt in die periode of de omgeving van de opgefleurde containers schoner blijft, of er inderdaad minder afval naast de containers wordt gezet en wat bewoners ervan vinden. Zijn de uitkomsten positief dan wordt het idee uitgebreid naar meer wijken. Eerder deed de gemeente al proeven met het plaatsen van kunstgras bloemen en buxushagen bij containers. Daaruit bleek dat mensen inderdaad vaker hun afval in de bak doen en minder afval er naast zetten.