Rotterdamse apothekersassistenten in actie voor beter loon: ‘Je kan beter gaan vakkenvullen’

“Ik vind het echt schandalig.” Apothekersassistent Sermin is stellig als ze spreekt over haar werkomstandigheden. Ze vindt dat zij en haar collega’s recht hebben op een hoger loon, maar daar is voorlopig geen sprake van. En dus doet ze mee aan een landelijke actie op 1 juni in Utrecht. “Ons loon gaat met 2% omhoog. Dat is simpelweg niet genoeg met een inflatie van 7,5%.”

Protesterende apothekersassistenten: dat is volgens Sermin iets unieks. Maar het is nodig, vindt ze. In maart 2023 gingen Rotterdamse apothekersassistenten nog de straat op, maar een jaar later is er weinig veranderd. “We zitten ver onder de inflatiegrens”, vertelt Sermin. “Ons vak wordt steeds minder aantrekkelijk. Ziekenhuisassistenten die vergelijkbaar werk doen, verdienen jaarlijks 10.000 euro meer dan wij. En dan heb ik de dertiende maand nog niet eens meegerekend. Als we zo doorgaan, zitten we binnenkort onder het minimumloon. Dan kan je beter gaan vakkenvullen.”

Het gevolg is voelbaar in de kwaliteit die apotheken hun cliënten willen geven. “Je ziet dat er geen nieuwe mensen binnenkomen”, deelt Sermin. “Stagiaires verklaren ons voor gek. Dat wij zulk werk doen voor zo weinig geld, terwijl soortgelijk werk in andere omgevingen veel meer oplevert. Zij blijven dus niet hangen. Als gevolg zijn wij onderbezet en kunnen wij de cliënten niet goed helpen. We kunnen niet eens uitleggen hoe mensen hun medicatie moeten innemen, omdat we de wachtrij amper aankunnen.”

Actie
En dus moet het vak aantrekkelijker worden gemaakt. “We willen een lagere werkdruk en een beter salaris”, eist Sermin. “Dat begint met een dertiende maand. Wij zijn de enige binnen de zorg die nog geen dertiende maand krijgen. We lopen achter de feiten aan, dat zie je ook met de arbeidsvoorwaarden. Vroeger verdienden wij meer dan bijvoorbeeld doktersassistenten; inmiddels is dat andersom. Niet voor niets hebben we in Nederland meer dan vijfhonderd vacatures.”

Sermin organiseerde in maart 2023 nog een protest namens de apotheekassistenten in Rotterdam. Nu het gewenste resultaat uitblijft, trekt ze naar Utrecht. Hier is op 1 juni een landelijke actie voor een beter loon. “Ik hoop op een hoge opkomst. We moeten even wat mensen gaan wakker schudden. Wat mij betreft, als de actiebereidheid er is, gaan we zelfs staken. We moeten niet denken dat het wel goed komt, want zoals het er nu voorstaat, komt het niet goed.”