Rotterdamse Ayca heeft idee voor gezamenlijke ‘coronaproof’ Ramadan

De maand Ramadan is voor moslims een heilige maand, maar ook een maand om samen te komen. Normaal gesproken verbreek je het vasten samen met de familie, helaas gaat het dit jaar wat lastiger vanwege de coronacrisis. De Rotterdamse Ayca Inan-Öztürk, moeder van twee kinderen en voorheen Economie docent, komt met het idee om de Ramadan samen te vieren door middel van lichtjes op te hangen en buiten eten. 

De ramadan start dit jaar op 23 april en Ayca heeft het plan om elke avond het vasten te verbreken in de tuin of op het balkon. Hierbij kun je het versieren door lichtjes op te hangen, om zo een samenhorigheidsgevoel te creëren. Iedereen hoort erbij en iedereen mag meedoen. Je stoort elkaar niet het zijn alleen de lichten die je aan en uit doet. Met de hashtags #samenramadanvieren #celebrateramadantogether kun je laten weten hoe jij meedoet! Ook is er een Facebook event aangemaakt dat Samen Ramadan Vieren heet, daarop kun je je aanmelden.

Ayca is van Turkse komaf en ze herinnerde zich dat er in Turkije voorbijgangers elkaar groetten met autolichten, door ze een paar keer te laten knipperen. Het gevoel van thuiskomen en familie. Ook het klappen voor de zorg bracht haar op het idee om dit te doen, zodat “we allemaal samen zijn en niet het gevoel hebben dat we er alleen voor staan”.

Er zijn genoeg mensen die zich geïsoleerd voelen tijdens de sociale onthouding, maar Ayca ziet ook voordelen: “Het is een mooie maand om jezelf te keren tot je schepper, probeer daar je liefde uit te halen, probeer een boek te lezen, kom er sterker uit. Mensen hebben nu meer tijd om het gebed op tijd te verrichten. Door middel van de sociale onthouding, ontwijk je de drukte van de samenleving en kun je richten op het ontwikkelen van jezelf.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat