Rotterdamse hoopt op groen jasje voor nieuwe oeververbinding: ‘Maak er de Rotterdam Garden Bridge van’

De oeververbinding tussen de wijken ‘De Veranda’ aan de zuidzijde en ‘De Esch’ aan de noordzijde is nog steeds het gesprek van de dag bij de bewoners van beide gebieden. Het overgrote deel van deze Rotterdammers is het niet eens met de komst van een brug, terwijl het Rotterdamse college juist inzet op een brug tussen Feijenoord en Kralingen. Dit zou volgens de gemeente ‘de beste optie zijn voor Rotterdam’.

Rotterdammer Gina Kranendonk, ook OPEN vlogger, gebruikt LinkedIn als medium om te pleiten voor de komst van een groene brug: ‘Nee, er is nog geen tender uitgezet, er zijn nog geen architectenbureaus geselecteerd voor het ontwerp van de derde stadsbrug van Rotterdam. Maar wat mij betreft kunnen wij direct Thomas Heatherwick Studio bellen. Zijn geweldige ontwerp voor ‘Londen Garden Bridge’ is helaas nooit uitgevoerd’.

Verschillende meningen
De reacties onder haar bericht zijn verdeeld. Rotterdammer Lydia Bogstra vindt het geen slecht plan: ‘Ook lekker duurzaam om een bestaand ontwerp te gebruiken. Scheelt bakken online vergadertijd en elektriciteit, spaart stress bij velen en draagt ook op die manier bij aan gezonde bevolking’. Ook Suzanne Wasserman is het eens met Gina: ‘Oh, als Rotterdam zo’n brug zou krijgen…, dat zou echt fantastisch zijn! Ik kan me niet voorstellen dat iemand dan nog voor een tunnel zou kiezen’.

Aan de andere kant zijn er een aantal Rotterdammers die er een hard hoofd in hebben. ‘Prachtig plan, maar de brug moet wel open kunnen’ en ‘Een brug bouwen om planten op te zetten?’, luidt uit de reacties. Theo Hodes is het volledig oneens met Gina: ‘De meeste Rotterdammers willen een tunnel. Dus waarom dan toch een brug doordrammen? Omdat studio Heatherwick dubbel wil verdienen?’.

‘Niemand is tegen een oeververbinding, alleen tegen een brug’
De wijkredactie van OPEN Rotterdam is tot volgende week nog in de Esch te vinden. In het wijkgebouw de Pomp raakten wij in gesprek met bewoner Astrid Luciga over ‘The Rotterdam Garden Bridge’. “Het is geen optie, omdat de brug open moet kunnen. Het idee lijkt me onmogelijk”, legt ze uit. “Het is lastig om over iets na te denken wat gezien de scheepvaart in de stad niet realistisch is.” Astrid is van mening dat er genoeg bruggen zijn die Zuid met Noord verbinden. Ze geeft dan ook aan om ‘liever geen brug, hoe mooi die ook kan zijn’ te hebben. “Niemand is tegen een oeververbinding, alleen tegen een brug’.

ROPOPO
Meer horen over de plannen voor de nieuwe oeververbinding? Luister dan eind deze week naar de nieuwe aflevering van ROPOPO, waarbij wethouder Vincent Karremans te gast was. Bewoners van onder andere de Esch waren aanwezig om te protesteren tegen de nieuwe brug.