Rotterdamse journalist Marcel van der Steen vertrekt naar Oekraïne: ‘We moeten blijven vertellen wat daar gebeurt.’

Rotterdamse journalist Marcel van der Steen (ex-correspondent Midden-Oosten NOS) vertrekt naar Moldavië om daar voor Stichting Vluchteling verhalen van Oekraïense vluchtelingen vast te leggen. Daarna reist hij door naar Lviv en Odessa om als freelance journalist, voor verschillende media, van de oorlog verslag te doen. Vanuit Oekraïne maakt hij ook een dagelijkse podcast mensen op de hoogte houden van wat er gebeurt in het oorlogsgebied.

Marcel is een ervaren oorlogsjournalist. Zo heeft hij meermaals Syrië en Afghanistan bezocht. In 2020 maakte hij een portretserie na de explosie in Beiroet waarmee hij de derde prijs won van De Zilveren Camera. De Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie.

Van der Steen laat zich portretteren door OPEN Rotterdam, maar wil vermijden dat de focus gaat liggen op de risico’s die hij moet nemen voor zijn werk. Zo mochten we het inpakken van het kogelvrij vest dat hij meeneemt niet filmen. “Het moet geen Kuifje verhaal worden.” Het gaat niet om de journalisten, maar om de verhalen van de mensen daar die verteld moeten worden, vindt Marcel.

Bekijk hier de reportage: