Rotterdamse marathonloper zamelt geld in voor onderzoek tegen alvleesklierkanker

Gert-Jan Kooreman is een echte gewone Rotterdammer. Hij woont op de Kop van Zuid, heeft een seizoenskaart bij Feyenoord en is ook nog eens fan van de jaarlijkse marathon door de Maasstad. Komende zondag loopt hij hem dit jaar voor de derde keer. Deze keer wordt extra bijzonder: hij loopt hem om geld op te halen voor onderzoek naar een betere behandeling tegen alvleesklierkanker.

Recent overleed een goede vriendin van Gert-Jan aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Dat bracht hem op het idee om de 42 kilometer en 195 meter door de stad rennend af te leggen voor de stichting ‘Support Casper’. “Tijdens de uitvaart van die goede vriendin heb ik dat besloten. Ik zou de marathon hoe dan ook lopen. Nu loop ik hem met een extra reden”, aldus Kooreman.

Support Casper is een stichting die onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker financiert. Professor doktor Casper van Eijck van het Erasmus MC zal dit onderzoek leiden. “We willen een combinatietherapie ontwikkelen waarbij we het afweersysteem van patiënten triggeren die kwaadaardige alvleesklierkanker cellen zelf te lijf te gaan”, aldus van Eijck. Om dit voor elkaar te krijgen moet er speciaal een virus gekweekt worden dat deze klus kan klaren en geen schade aanricht in de rest van het lichaam. “Dat kost tijd en geld. Hoe meer geld we binnen halen, hoe sneller we kunnen werken. Als het aan mij ligt hebben we over 2 tot 3 jaar een behandeling waarbij de levensverwachting van alvleesklierkankerpatiënten aanzienlijk verbeterd is”, aldus de heelkundige van het Erasmus MC.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat