Rotterdamse moslims willen een islamitische begraafplaats

Uit een onderzoek van de PvdA, NIDA en SPIOR blijkt dat veel Rotterdamse moslims behoefte hebben aan een islamitische begraafplaats. Want hoewel veel algemene begraafplaatsen wel een zogeheten islamitische akker hebben, voldoet die vaak niet aan alle islamitische richtlijnen.
Voor moslims is eeuwige grafrust een belangrijk gegeven, omdat zij geloven dat je je lichaam op de dag des oordeels weer nodig hebt. In Nederland worden graven in de regel na 30 jaar ontruimd, tenzij je daarna de grond weer langer pacht. Op het moment dat de pacht niet meer betaald wordt, mag het graf dus geruimd worden.

Volgens Bas van Noppen van NIDA zou het goed zijn als er in Rotterdam een islamitische begraafplaats komt waarvan de pacht afgekocht is. Daarvoor kan volgens Van Noppen het geld worden gebruikt dat anders voor repatriëring wordt betaald. Jacqueline Echtermeijer, eveneens van NIDA, merkt ook nog op dat repatriëring helemaal niet duurzaam is.

Daarnaast zijn er steeds meer moslims die geen binding (meer) hebben met een islamitisch land. Veel Rotterdamse moslims vinden het ook een fijne gedachte dat hun dierbaren ze ook na hun dood nog regelmatig op kunnen zoeken, beaamt ook Fatima Fatnassi, vrijwilliger in de Essalammoskee. Zij dacht altijd dat ze in Marokko begraven wilde worden, maar haar kinderen zijn in Rotterdam geboren en getogen en daar wil ze het liefst in de buurt blijven. Voor haar en vele andere Rotterdamse moslims zou een islamitische begraafplaats in onze stad een uitkomst zijn.

Bang dat de begraafplaats snel vol ligt zijn Bas van Noppen (NIDA) en Fatima Talbi (PvdA) niet. Van Noppen: “Je koopt natuurlijk niet tien vierkante meter. Als je een locatie koopt, is die groot genoeg om zeker 100 jaar mee te gaan.” De gemeente moet dan nog wel het bestemmingsplan aanpassen, want er mag niet begraven worden op locaties die geen begraafplaats zijn.

Er is in Nederland momenteel 1 islamitische begraafplaats in Almere.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat