Rotterdamse orgelspeler Arjan Breukhoven geëerd met lintje

Organist Arjan Breukhoven is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De orgelspeler krijgt het lintje omdat hij in Nederland en daarbuiten laat zien hoe veelzijdig het spelen van een orgel kan zijn. Door het coronavirus kreeg de muzikant het lintje niet opgespeld, maar dat gaat wel gebeuren als de omstandigheden daar naar zijn.
In normale omstandigheden vliegt Breukhoven de hele wereld over om orgel te spelen. Hij is niet alleen dirigent van verschillende koren in Nederland. Ook van een mannenkoor in Australië is hij dirigent. Omdat alle optredens door de coronacrisis zijn afgelast, geeft de orgelspeler nu elke dag vanuit zijn Rotterdamse huiskamer concerten via Facebook-live.

Elke avond, stipt om half acht, start hij de stream voor een concert van ongeveer 25 minuten. In tegenstelling tot de concerten die hij normaal in een kerk of concertzaal geeft, kan hij nu uitleg geven bij de stukken die hij opvoert.

Ander soort muziek
De meeste mensen linken het orgel vaak aan zware kost die in de kerk wordt opgevoerd. Die optredens in de kerk zijn nog steeds belangrijk, maar via zijn live optredens op Facebook kan hij ons ook laten zien dat orgel een ander soort muziek kan dragen, pop bijvoorbeeld.

“Het is natuurlijk niet zo dat alle muziek automatisch op het orgel gespeeld kan worden. Neem rap bijvoorbeeld, dat is echt onmogelijk. Maar vandaag heb ik bijvoorbeeld een paar nummers van ABBA, The Beatles en Bohemian Rhapsody van Queen op het programma staan”, aldus Breukhoven.

Vorige week brachten we nog een bezoek aan de orgelspeler. Kijk onze reportage hieronder terug.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat