Rozenburgers trekken aan bel voor betere waterkwaliteit singels

Loek maakt zich druk over de kwaliteit van het water in de singels van Rozenburg. Als fervent sportvisser mist hij de variatie in vissoorten. Hij schreef daarom zijn ongenoegen van zich af in de Rozenburgse Courant en kreeg veel reacties van gelijkgestemden.

“De singels zijn in de loop der jaren slechter en slechter op geworden. Ook de visstand is achteruit gegaan”, stelt Loek Rochus vast. De visser laat allerlei foto’s van vroeger zien. “Dit is mijn zoon en die had hierachter bij de patatzaak een schubkarper gevangen”, wijst hij naar een van de foto’s die hij heeft meegenomen naar de Rembrandtsingel in Rozenburg. Zijn zoon staat met een bijna net zo brede vis in de armen te poseren op de foto. Dat was destijds aan de Rembrandtsingel in Rozenburg, dezelfde plek waar Loek nu de foto laat zien.

 Tekst gaat verder onder de video


Het is ook de plek waar Fred Kuipers zijn oog op laat vallen. Hij stelt dat de singel er redelijk mooi bij ligt. De ecoloog van Waterschap Hollandse Delta wijst naar het water waar hier en daar wat plukjes draadalg te zien zijn. “Als ik hier naar kijk, ben ik best tevreden. Omdat het helder is en er staan waterplanten in. Er zijn heel veel andere wateren in stedelijke gebieden die er niet zo goed bij liggen als deze. Die zijn dan troebel, er ligt een grote laag kroos over of er zitten een heleboel draadalgen in waar je niet goed doorheen kan kijken”, stelt hij.

Even verderop, aan de Schanslaan in Rozenburg, is de situatie zichtbaar anders. In ieder geval aan het begin van de singel bedekt een grote laag kroos het water. Een aantal meerkoeten banen zich er met de snavel al prikkend in het kroos doorheen. “Als je dat ziet, betekent het eigenlijk dat het iets te voedselrijk is”, legt Fred uit. “Wat wij daaraan kunnen doen, is het gaan maaien. Dat we ervoor zorgen dat we een deel van die waterplanten eruit halen. Dan halen we bijvoorbeeld de middenbaan eruit”, zegt Fred. 

Met het verwijderen van die planten zal je in ieder geval geen vissen winnen, tot grote teleurstelling van Loek. “Natuurlijk is er best wel ergens nog een verdwaalde grotere vis. Maar toen wij hier kwamen wonen, toen zwommen er tientallen karpers. Nu zie je af en toe een klein visje en dan houdt het op”, stelt Loek. “In helder water zit gewoon minder vis dan in troebel water. Wij willen niet alleen die grote vissen hebben, maar juist ook die waterplanten en macrofauna als kevers, insectenlarven en libelles. We kiezen dus voor een diversiteit aan water waar veel soorten kunnen groeien en dus niet alleen die grote vissen”, besluit Fred.