Rozenburgse markt heeft unieke status in Rotterdam

Toen Rozenburg in 2010 bij de gemeente Rotterdam werd ingelijfd, betekende dat bijna het einde van de weekmarkt op het Raadhuisplein. Omdat de tarieven van de Rotterdamse markten allemaal gelijk zijn, waren de kooplui voor een kraam in Rozenburg net zo veel kwijt als voor een kraam op de Binnenrotte. Een meer dan verdubbeling.

Voor veel kraamhouders wogen daarmee de kosten niet meer op tegen de baten en de markt begon steeds leger te worden. De Rozenburgse markthandelaar Aad Stoutjesdijk liet het daar niet bij zitten en wist uiteindelijk in een pilot terecht te komen. De Rozenburgse weekmarkt is geprivatiseerd en de tarieven zijn weer hetzelfde als toen Rozenburg nog een zelfstandige gemeente was.
Dat is nog niet alles, want de Rozenburgse Markt, die een stichting is, is sinds enkele jaren ook onderdeel van de winkeliersvereniging en de BIZ (Bedrijven InvesteringsZone) van Rozenburg. Daarmee is het landelijk 1 van de 3 markten die zo’n samenwerking heeft, een unieke positie. “Dat betekent dat de winkeliers en de markt samen acties bedenken en uitvoeren”, aldus Pepe Fernandez, voorzitter van de BIZ en eigenaar van restaurant La Caleta. Hij vervolgt: “Samen zorgen we ervoor dat het centrum van Rozenburg een aantrekkelijk winkelgebied blijft”. Dat beaamt Stoutjesdijk: “De markt zorgt voor reuring en dat zorgt weer voor klandizie. Zowel de markt als de winkeliers zijn erbij gebaat dat er geregeld iets te doen is in het centrum”.

Ook de inwoners van Rozenburg zijn blij dat de weekmarkt er nog is. Sommigen hebben wel gemerkt dat het een tijdje wat minder ging met de markt. Waar iedereen het over eens is, is dat de markt niet alleen een economische, maar juist ook een sociaal-maatschappelijke functie heeft.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat