Scapino Ballet Rotterdam subsidie ontnomen en start petitie

Het Scapino Ballet Rotterdam lanceert maandag 8 juni een petitie omdat de Raad voor Cultuur geen subsidie wil toekennen aan het dansgezelschap. Dit heeft een storm van protest losgemaakt in de dans- en cultuurwereld omdat de Raad wel positief is in haar beoordeling. De petitie wordt mede ondertekend door directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen en choreograaf Jiří Kylián.

Scapino vraagt partners en organisaties uit de culturele sector de petitie te tekenen waarin zij voorstellen wel een subsidie te krijgen. De petitie verwacht de organisatie binnenkort voor te leggen bij de Tweede Kamer. De verontwaardiging wordt gedeeld door veel culturele instellingen, academies, festivals en lokale politiek.

Choreograaf en voormalig artistiek directeur Nederlands Danstheater Jiří Kylián: “Scapino Ballet Rotterdam zonder subsidie is ondenkbaar! Het is een van de toonaangevende Europese dansgezelschappen. Hun creatieve en innovatieve beleid heeft de hele danscultuur in Nederland fundamenteel beïnvloed. Het bestaan van Scapino Ballet Rotterdam moet worden gegarandeerd door een officiële subsidie.”

Subsidie van groot belang

De dag dat het Scapino te horen kreeg dat ze geen subsidie krijgen, ging het project ‘Music in Motion’ online. Een samenwerking met Scapino Ballet en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Scapinochoreograaf Ed Wubbe en RPhO innovator Mike Schäperclaus bedachten een coronaproof concept voor 14 dansers en 38 musici.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat