Schade aan deelscooters tijdens rellen zorgt niet voor duurdere ritjes


Het aantal elektrische deelscooters dat vrijdag tijdens de rellen op en rond de Coolsingel is vernield, heeft geen gevolgen voor Rotterdamse gebruikers van het populaire vervoersmiddel. Zowel deelscooteraanbieder Check als Felyx geven aan voldoende scooters beschikbaar te hebben, ook nadat een dag eerder een loods in Capelle aan den IJssel vol scooters en accu’s van de laatst genoemde aanbieder volledig uitbrandde. Consumenten hoeven daarnaast niet bang te zijn dat ze voor de scooters, die ook al eerder tijdens de Avondklokrellen in vlammen opgingen, in de toekomst meer moeten gaan betalen.

Nigel van den Berg, woordvoerder bij Felyx, vindt het onbegrijpelijk dat het vrijdag in Rotterdam zo uit de hand is gelopen. “We vinden het onverklaarbaar dat je dit doet richting de stad, haar inwoners, de aanwezige hulpdiensten en de ondernemers die er actief zijn. Al deze groepen hebben op een manier geleden onder de rellen. Dat is op geen manier goed te praten.” Tijdens de rellen zijn enkele scooters van het deelscooterverhuurbedrijf verloren gegaan. Ook Check-woordvoerder Anouk van der Laan is geschrokken van de gebeurtenis en vertelt dat er vrijdag 8 scooters onherstelbaar zijn vernield en 3 scooters zwaar zijn beschadigd. Ook op andere momenten hebben de verhuurders van deelscooters nog weleens te maken met vandalisme en worden de scooters bijvoorbeeld ‘geparkeerd’ in Rotterdamse wateren. Ook deelscooteraanbieder GO Sharing heeft de nodige schade geleden, zo vertelt woordvoerder Jan Willem Visser. “Wij betreuren het ontzettend wat er allemaal in de stad is gebeurd en de schade is onbegrijpelijk. In totaal zijn er twintig scooters beschadigd en de schade varieert van licht tot zwaar en dan moet je denken aan een scooter die in brand is gestoken. Van alle deze gevallen is aangifte gedaan.”

Geen schade voor Rotterdamse gebruikers
Ondanks dat deelscooteraanbieders last hebben van de vernielde scooters, heeft dit geen gevolgen voor Rotterdamse gebruikers. “We gaan niet de prijs verhogen om de schade te verhalen”, vertelt Anouk van Check. “Ons doel is het aanbieden van de makkelijkste weg door de stad voor iedereen en het zou oneerlijk zijn als een hele kleine groep relschoppers dat duurder maakt voor een hele grote groep klanten die zich wel gedragen. We willen de schade verhalen op de relschoppers.” Ook Felyx is niet van plan de tarieven te verhogen. Beide aanbieders geven aan nauw contact met de politie te hebben om te achterhalen wie de scooters hebben vernield. “Deze week ligt de focus op aangifte doen van de vernielde scooters en het repareren van de zwaar beschadigde scooters”, aldus Anouk. Ook gebruikers van GO Sharing hoeven zich geen zorgen te maken. “Een vernielde scooter heeft geen gevolgen voor het account. Je betaalt per rit en als de rit is afgelopen, dan is het klaar”, zo vult Jan Willem aan.

Liever voorkomen dan genezen
Ondanks dat het vaak niet te voorspellen is wanneer er rellen ontstaan, wordt er door de deelscooteraanbieders wel vaak actie ondernomen wanneer zij op de hoogte zijn. Zo halen zowel Check als Felyx de scooters uit het betreffende servicegebied om schade te voorkomen. “Dat zou bij herhaaldelijke rellen opnieuw kunnen gebeuren”, vertelt Nigel, “We hopen echter dat het bij één incident blijft en we hier dus geen aanpassingen in hoeven te doen. We blijven in contact met lokale autoriteiten om te kunnen anticiperen op soortgelijke gebeurtenissen.” Ook Check heeft bij dit soort situaties nauw contact met de politie, waarbij de veiligheid van de medewerkers een grote rol speelt. “We willen onze medewerkers op zo een moment niet een onrustig gebied insturen. We focussen dus vooral op het voorkomen van vernielingen door nauw samen te werken met de politie en op het verhalen van de schade op de daders zodat die verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden,” aldus Anouk. “Vandalisme is nooit te voorkomen”, zegt Jan Willem, “Wat wel zou kunnen werken, is een goede samenwerking met buurtbewoners, zodra zij signaleren dat er iets fout gaat, kunnen ze gelijk actie ondernemen en er mede voor zorgen dat de daders sneller worden opgespoord.”