Schoolgebouw in Oud-Charlois staat twee jaar leeg, wijkraad trekt aan de bel: ‘Zonde’

Een leegstaand schoolgebouw in Oud-Charlois, al ruim twee jaar lang: de wijkraad Oud-Charlois/Wielewaal snapt er niets van. De wijkraad vraagt in een brief aan de gemeente aandacht voor het gebouw. “Heel veel partijen zouden hier hartstikke graag in willen”, vertelt wijkraadvoorzitter Angela Stolwijk-Kramer.

Het leegstaande schoolgebouw aan de Huismanstraat was eerst het Praktijk College Charlois. Een paar jaar terug liepen er dagelijks nog honderden, misschien wel duizenden kinderen door dit gebouw. Nu is het er twee jaar lang muisstil. Althans: “Er zijn volgens mij vier kunstenaars die het pand overdag mogen gebruiken”, vertelt Angela.

Als het aan de wijkraad ligt, wordt het lege gebouw een bruisende plek voor de wijk. Angela: “Wij zouden hier onze wijkhub kunnen hebben, het Huis van de Wijk zou hier hun activiteiten kunnen organiseren en veel creatievelingen zouden hier terechtkunnen. Het is echt zonde dat het nu leegstaat. Het gebouw verloederd. Je moet dit gebruiken, zeker in tijden van ruimtenood.”

Overlast
Het leegstaande gebouw is het slachtoffer geweest van criminelen en overlastgevers. In Van Klooster naar Kluster vertelt Kamiel Verschuren van Stichting Nieuwe Ateliers Charlois, een kunstinitiatief, dat er meer dan 15.000 euro aan koper is gestolen uit het gebouw. “En er zijn wc’s vernield. Vandalisme. Had dat pand twee jaar geleden gegeven aan ons, dan was dat in ieder geval niet gebeurd.” Ook zouden er mensen het gebouw insluipen en is er een keer een explosie afgegaan bij de voordeur van het pand.

Donderdag wordt het lege schoolgebouw besproken in de gemeenteraad.